En eksklave er en del av stat eller et område som er geografisk adskilt fra mesteparten av denne statens hovedterritorium.

Faktaboks

Uttale
eksklˈave

Kystbyene Ceuta og Melilla, som er områder tilhørende Spania i Nord-Afrika, med grenser til Marokko og kyst mot Middelhavet, er kjente eksempler fra vår tid på eksklaver. Dette fordi de også er en del av EU og Schengensamarbeidet på det afrikanske kontinentet, og et åsted for den pågående flyktningkrisen i Middelhavet. Gibraltar, som er et oversjøisk territorium tilhørende Storbritannia med kyst mot Middelhavet og grense til Spania, er et annet eksempel fra det samme området på en moderne eksklave.

Den russiske eksklaven rundt Kaliningrad, den angolanske eksklaven Cabinda beliggende mellom Den demokratiske republikken Kongo og Republikken Kongo, og den omanske eksklaven Musandam i De forente arabiske emirater er også eksempler på eksklaver fra vår tid. Nakhitsjevan tilhørende Aserbajdsjan og Alaska tilhørende USA er eksempler på store landområder som også kan regnes som eksklaver utfra definisjonen over.

Øyer regnes vanligvis ikke som eksklaver, men ofte kan man oppleve at betegnelsene enklave og eksklave blandes sammen og brukes på unøyaktige måter som synonymer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg