Høyere utdanning, utdanning ved universiteter og høyskoler (vitenskapelige høyskoler, statlige høyskoler, kunsthøyskoler og private høyskoler). Høyere utdanning bygger på fullført og bestått treårig videregående opplæring eller tilsvarende utdanning. Krav til opptak ved universiteter og høyskoler er normalt generell studiekompetanse eller realkompetanse. Noen studier ved universitet eller høyskole har spesielle opptakskrav i tillegg til generell studiekompetanse eller realkompetanse.

I Norge gis det høyere utdanning ved 8 universiteteter, 9 vitenskapelige høyskoler og en rekke øvrige private og offentlige høyskoler. Universitetene og de vitenskapelige høyskolene har både forskning og undervisning som hovedoppgave.

Kvalitetsreformen (2003/2004) innførte ny gradsstruktur og karakterskala. De fleste høyere utdanninger i Norge leder nå frem til bachelorgrad (lavere grad) og mastergrad (høyere grad). Karakterskalaen strekker seg fra A til F, hvor A er beste karakter og F er stryk.

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) ble etablert i 2003 for å kontrollere og evaluere høyere utdanningsinstitusjoner og -tilbud. Universitets- og høgskolerådet er samarbeidsorgan for de statlige høyere lærestedene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.