Kaninen har vid utbredelse i Europa. Noen steder er bestanden sterkt redusert etter at sykdommen myxomatose ble spredd for å kontrollere bestanden.

av Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Kanin, europeisk villkanin, art i harefamilien. Kaninen har stor formeringsevne og kan forekomme i store antall. Den er viktig føde for mange rovdyr.

Pelsen er gråbrun med lysere buk. Kaninen har kortere bakben og ører enn hare. Kroppslengden er 38–50 cm, halen er 4–8 cm, vekten er 1,5–3 kg.

Kaninen graver ganger i bakken, som blir viktige skjulesteder.

Kaninen er meget fruktbar, med tre til ni unger i kullet og flere kull i året. Antall unger og antall kull varierer med lengden på sesongen. Drektigheten varierer fra 28 til 33 dager. Ungene fødes gjerne i huler under bakken og er nakne og blinde ved fødselen. De dier i ca. 20 dager, deretter forlater de reiret. De blir kjønnsmodne tre til fire måneder gamle.

Kaninens sosiale organisering varierer med tettheten, fra å leve i par til store grupper. De er bytte for mange rovdyr, for eksempel gaupe og kongeørn. Sykdommer kan redusere en bestand svært mye. Den svært sjeldne pantergaupa Lynx pardina er nesten utrydda etter at kaninbestanden ble kraftig redusert i Spania og Portugal.

Kaniner lever gjerne på eng og grasmark. Arten er meget tilpasningsdyktig og forekommer i en rekke biotoper, fra karrige til rike.

Kaniner er utbredt over det meste av Europa, og lever også i det nordligste Afrika. Den er innført til en rekke steder, som Australia, New Zealand, Sør-Amerika, samt flere øyer. Stor formeringsevne kombinert med få rovdyr i slike nye områder kan fort gjøre kaninen til en pest.

I Norge er den domestiserte varianten satt ut flere steder, særlig på øyer. Villkaniner kan være til stor skade ved at de spiser på avlinger og graver ganger i bakken.

Kanin er den eneste arten i slekta.

  • Unsgård, John: Kaniner : Alt om kaninhold, 2001, isbn 82-529-2598-7

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.