Tasmania

Cradle Mountain på Tasmania. Dove Lake i forgrunnen.

av . Begrenset gjenbruk

Tasmania, delstat i Australia, skilt fra fastlandet ved Bass Strait, omfatter hovedøya Tasmania (64 086 km2), øygruppene Hunter og Furneaux i Bass Strait samt Macquarie Island 1500 km sørøst for hovedøya; 68 400 km2 med 498 900 innb. (2008). Hovedstad: Hobart. Befolkningen er homogen etter australske forhold.

Faktaboks

Uttale
tasmˈania

Næringsliv

Landbruk og gruvedrift er viktigste næringsveier. I nord dyrkes poteter og grønnsaker som bl.a. eksporteres til fastlandet. Ellers dyrkes krydderløk, epler, vindruer og lavendel. Omfattende husdyrhold. Storfe holdes for både kjøtt- og melkeproduksjon. Tømmerressursene er store, og skogbruket er av stor økonomisk betydning. Også havfiske har stor betydning, og oppdrett av laks er vekstnæring. Tasmania gjør krav på å ha noe av de reneste luft- og havområder i verden, og bl.a. eksporteres regnvann på flasker. Over den vestlige delen av øya går et mineralrikt belte. Det brytes sink, jernmalm, kobber, bly, tinn, wolfram, gull, sølv og kull. Vannkraftproduksjon. Industrien hemmes av kostbar varetransport over Bass Strait til de store markedene på fastlandet. Industrien er således basert på bearbeiding av egne produkter, og omfatter sinkraffinering, fremstilling av karbider og kunstgjødsel, aluminium- og manganlegeringer, papir, ullvarer, fruktkonserver og vin. Vinproduksjonen skjer særlig omkring Launceston. King Island er særlig kjent for sin produksjon av ost. Turismen er vekstnæring.

Jernbanen frakter ikke lenger passasjerer, men den spiller fortsatt en viktig rolle for transport av varer. Internasjonal flyplass finnes ved Hobart. De fire største byene har flyforbindelse med fastlandet. Devonport har fergeforbindelse med Melbourne.

Eksterne lenker

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg