endemisk - biologi

Kentiapalmen er en planteart i slekten Howea i palmefamilien. Den vokser naturlig kun på Lord Howe Island i Stillehavet. Slekten Howea består av kun to arter, begge endemiske for den bare 17 kvadatkilometer store Lord Howe Island. Dette har vært fremholdt som et av de beste eksempler på at artsdannelse kan skje mens populasjonene sameksisterer innenfor et geografisk område, også kalt sympatrisk artsdannelse.

Av /Auckland Museum.
Lisens: CC BY 4.0

Endemisk er innen botanikk og zoologi betegnelse på en enhet, for eksempel en familie, slekt eller art som er begrenset til et bestemt naturlig område eller miljø.

Faktaboks

uttale:
endˈemisk
etymologi:
av gresk ‘i folket’

Spesielt isolerte områder som for eksempel øyene Sri Lanka, Jamaica, Madagaskar, Makaronesia, Island, Kreta og Japan eller isolerte fjellområder som for eksempel Rocky Mountains, Himalaya, Andesfjellene og Alpene kan fremvise et rikt utvalg av endemiske arter innenfor både dyre- og planteliv. På Hawaii er for eksempel hele 82 prosent av floraen, over 80 prosent av insektartene og ellers et meget høyt antall dyrearter endemiske, mens 70 prosent av frøplantene og flere dyrearter – blant annet 20 spurvefuglarter – på New Zealand og 60 prosent av planteartene og en rekke dyrearter på Filippinene er endemiske.

Innsjøen Titicaca i Sør-Amerika har mange endemiske dyrearter, og 75 prosent av plante- og dyreartene i Bajkalsjøen i Russland er endemiske. Australia har også et høyt antall endemiske arter, for eksempel flere av pungdyrene, og av de over 500 artene i treslekten Eucalyptus er det bare et par arter som finnes utenfor Australia. På Kanariøyene er blant annet planteartene drageblodstre, kanarifuru og kanaripalme, og fugleartene laurbærdue og blåfink endemiske. Av fugleartene på Cuba er en høy andel endemiske. I Kina er 200 av 2700 frøplanteslekter endemiske for Kina, og av de 500 artene i lyngslekten Erica som vokser i Kapplandet i Sør-Afrika, er det bare et fåtall som ikke er endemiske.

Om det motsatte av endemisk brukes betegnelsene ubikvist eller kosmopolitisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Øystein Lofthus

Hei, tittelen på denne artikkelen bør endres til "Endemisk - biologi" ettersom den er generell og inneholder mer enn zoologi.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg