Sydney

Sydney. Kart over sentrum.

Av /Store norske leksikon ※.

Sydneys mest kjente landemerke, Sydney Opera House, tegnet av Jørn Utzon.Bilde, se også Australia. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Sydney Harbour Bridge fra 1932.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sydney. Ved innløpet til byen, midt i bildet, ligger det kjente operahuset, som ble åpnet i 1973.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sydney er en by på Australias sørøstkyst, hovedstad i delstaten New South Wales. Med 5 312 163 innbyggere (ABS, 2019) er Sydney Australias og Oseanias største by. Byen ligger rundt Port Jackson, en av verdens største og beste havner. Sydney er Australias eldste by, og har siden grunnleggelsen i 1788 forvandlet seg fra en britisk straffekoloni til en kosmopolitisk metropol. I dag er byen et internasjonalt turistsenter og et handelssenter i Asia-Stillehavsregionen.

Faktaboks

Uttale
sˈidni

Næringsliv

Sydney har Australias største økonomi, og er et ledende finanssenter i Asia-Stillehavsregionen. Den australske børsen og sentralbanken har hovedsete i Sydney. I utkanten av byen ligger Smithfield-Wetherill Park Industrial Estate, det største industriområdet på den sørlige halvkule. Industrien omfatter bioteknologi, næringsmiddelindustri og avansert elektronikk. Turisme og utdanning er også viktige næringer. Byen har seks offentlige universiteter, herunder Australias eldste universitet, University of Sydney, grunnlagt i 1850. Internasjonal lufthavn er Kingsford Smith ved Botany Bay i sør; ny jernbaneforbindelse i tunnel mellom lufthavnen og Sydney fra 1999.

Bybeskrivelse

Ved innløpet ligger det arkitektonisk dristige Sydney Opera House (tegnet av den danske arkitekten Jørn Utzon, åpnet 1973), som er blitt et landemerke for byen. I byens sentrum ligger anglikansk og romersk-katolsk katedral; anglikanske St Andrew's Cathedral fra 1868 er Australias eldste katedral. For øvrig er sentrum preget av skyskraperarkitektur (blant annet Aurora Place, tegnet av Renzo Piano, 2000), men lenger ute blir bebyggelsen svært åpen. Sydney har mange store parker, blant annet den botaniske og zoologiske hagen. Bydelen North Sydney er tilknyttet ved en 1150 meter lang buebro, Sydney Harbour Bridge, åpnet 1932, mens Gladesville Bridge ble åpnet i 1964.

Historie

Byens moderne historie begynner i 1788, da Sydney ble grunnlagt som forbryterkoloni av kaptein Arthur Phillip. Før dette var området bebodd av ulike aboriginersamfunn. Fra 1788 til 1900 var Sydney hovedstad i den britiske kolonien New South Wales. I 1901 stemte New South Wales for innlemmelse i den australske føderasjonen, og Sydney ble delstatshovedstad. Før andre verdenskrig hadde de fleste innbyggerne bakgrunn fra enten Storbritannia eller Irland. Senere har byen mottatt mange innvandrere fra Sør-Europa, Libanon, Tyrkia og flere av landene i Sørøst-Asia. Sydney var arrangør av sommer-OL i 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg