Hobart

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Hobart er hovedstad og største by i den australske delstaten Tasmania. Byen ligger ved elven Derwents utløp, på sørøstkysten av hovedøya, og har 246 970 innbyggere (ABS, 2020).

Faktaboks

Uttale
hˈouba:t

Bysenteret strekker seg langs elvemunningen, presset sammen mellom denne og det 1270 meter høye Mount Wellington. Elvemunningen danner en svært god naturlig havn, som har vært avgjørende for byens utvikling. Herfra eksporteres en stor del av Tasmanias landbruksprodukter. I utkanten av byen finnes sinksmelteverk, sjokoladefabrikk og papirmølle. Norske Skog produserte Australias første avispapir her i 1941 og er fortsatt en av øyas største arbeidsgivere. Turisme er også en viktig næring, byen er et populært reisemål for cruiseskip i sommermånedene.

Hobart er Australias sørligste by og den minst befolkede delstatshovedstaden i Australia, selv om om lag halvparten av Tasmanias befolkning bor innenfor Hobarts storbyregion. Hobart ble anlagt som en britisk straffekoloni i 1804 og er Australias nest eldste hovedstad etter Sydney.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg