Faktaboks

Hobart
Uttale
hˈouba:t
Hobart, Tasmania
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Hobart er hovedstad og største by i den australske delstaten Tasmania. Byen ligger ved elven Derwents utløp, på sørøstkysten av hovedøya og har 252 693 innbyggere (Australian Bureau of Statistics 2024).

Hobart er Australias sørligste by og den minst befolkede delstatshovedstaden i Australia, selv om 44 prosent av Tasmanias befolkning bor i byen (2024).

Bysenteret strekker seg langs elvemunningen, presset sammen mellom denne og det 1270 meter høye Mount Wellington. Elvemunningen danner en svært god naturlig havn, som har vært avgjørende for byens utvikling. Herfra eksporteres en stor del av Tasmanias landbruksprodukter. I utkanten av byen finnes sinksmelteverk, sjokoladefabrikk og papirmølle. Norske Skog produserte Australias første avispapir her i 1941 og er fortsatt en av øyas største arbeidsgivere. Turisme er også en viktig næring, byen er et populært reisemål for cruiseskip i sommermånedene.

Hobart ble anlagt som en britisk straffekoloni i 1804 og er Australias nest eldste hovedstad etter Sydney.

Norge i Hobart

Norge har et honorært konsulat i Hobart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg