Dyno Industrier

Dynos kontorlokaler i Tollbugata i Oslo. Foto fra 1970-årene.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Dynos fabrikker på Lillestrøm.

Av .
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Dyno Industrier er et tidligere norsk industrikonsern dannet i Oslo i 1971 ved sammenslutning av Norsk Sprængstofindustri (med røtter tilbake til 1865) og Grubernes Sprængstoffabriker. All norsk sprengstoffproduksjon var dermed samlet i ett selskap. Dyno ble etter hvert en av verdens største sivile sprengstoffprodusenter. Selskapet drev for øvrig kjemivirksomhet (særlig produksjon av lim) og plastproduksjon.

Faktaboks

Også kjent som
fra 1999 Dyno ASA

I Norge ble produksjon av sprengstoff drevet i Hurum (Engene Fabrikker), Lier (Gullaug Fabrikker), Nittedal og Ski, ellers stor kjemisk virksomhet i Lillestrøm. Til 1990-årene var Dyno også stor underleverandør til bilindustrien (særlig bensintanker), samt salg av anleggsutstyr og -maskiner gjennom datterselskapet Pay & Brinck. En sentral person i denne perioden var Ragnar Halvorsen, som var administrerende direktør i perioden 1981–1987 og styreformann i perioden 1987–1995.

Ved slutten av 1990-årene hadde Dyno en omsetning på cirka 12 milliarder kroner med aktiviteter i rundt 40 land og med nesten 9000 ansatte.

Norsk Hydro var lenge Dynos største eier, men i 2000 ble konsernet overtatt og oppdelt av det svenske investeringsselskapet Industri Kapital. Dyno Nobel ble opprettet for å videreføre sprengstoffvirksomheten, mens kjemivirksomheten ble integrert med tilsvarende virksomhet i finske Nordkemi, fra 2001 i selskapet Dynea. Plastvirksomheten ble solgt i 1999.

Historikk

Anleggsarbeider med sprengstoff fra Norsk Sprængstofindustri, som var en av forløperne til Dyno Industrier.
Av /Norsk Vegmuseum.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Dyno ble dannet i 1971 ved sammenslutning av de to selskapene Norsk Sprængstofindustri og Grubernes Sprængstoffabriker.

Norsk Sprængstofindustri ble grunnlagt i 1917 som en sammenslutning av flere selskaper. Det eldste var Nitroglycerin Compagniet, som ble opprettet på Lysaker i 1865 etter initiativ av Alfred Nobel, senere flyttet til Hurum. Andre selskaper var Nitedals Krudtværk (fra 1882) og Haaøen Fabriker. Norsk Sprængstofindustri var opprinnelig konsentrert om produksjon av sivilt og militært sprengstoff. De startet med kjemisk industri etter andre verdenskrig og utvidet i 1960-årene innen plast- og emballasjeproduksjon.

Grubernes Sprængstoffabriker ble grunnlagt i 1917 med fabrikk i Ski og produserte sivilt sprengstoff; fra 1960-årene også plastartikler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg