Faktaboks

Dyno Industrier
fra 1999 Dyno ASA
Dyno Industrier
Dynos kontorlokaler i Tollbugata i Oslo. Foto fra 1970-årene.
Av .
Lisens: CC BY 4.0
Dyno Industrier

Dynos fabrikker på Lillestrøm.

Av .
Lisens: CC BY 4.0

Dyno Industrier er et tidligere norsk industrikonsern som var en av verdens største sivile sprengstoffprodusenter. I tillegg til sprengstoffproduksjon drev selskapet også med øvrig kjemivirksomhet, da særlig produksjon av lim, samt plastproduksjon.

I Norge ble produksjon av sprengstoff drevet i Hurum, ved Engene Fabrikker, i Lier ved Gullaug Fabrikker, i Nittedal og i Ski. Selskapet hadde også en stor kjemisk virksomhet i Lillestrøm. På slutten av 1990-årene hadde Dyno en omsetning på omtrent 12 milliarder kroner med aktiviteter i rundt 40 land og omtrent 9000 ansatte.

Historikk

Norsk Sprængstofindustri
Anleggsarbeider med sprengstoff fra Norsk Sprængstofindustri, som var en av forløperne til Dyno Industrier.
Av /Norsk Vegmuseum.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Dyno Industrier ble dannet i 1971 ved sammenslutning av de to selskapene Norsk Sprængstofindustri og Grubernes Sprængstoffabriker. Selskapet produserte blant annet sprengstoff og plast, men var frem til 1990-årene også en stor underleverandør til bilindustrien. Selskapet drev også salg av anleggsutstyr og -maskiner gjennom datterselskapet Pay & Brinck. I 1999 ble plastvirksomheten solgt. En sentral person i denne perioden var Ragnar Halvorsen, som fra 1981 til 1987 var administrerende direktør og fra 1987-1995 var styreformann.

I lang tid var Norsk Hydro virksomhetens største eier, før selskapet i 2000 ble kjøpt opp av det svenske investeringsselskapet Industri Kapital som la ned selskapet. Det svenske selskapet delte opp Dyno sine virksomheter og opprettet selskapet Dyno Nobel som skulle videreføre virksomheten innenfor sprengstoff, mens kjemivirksomheten ble integrert med tilsvarende virksomhet i finske Nordkemi, som fra 2001 er en del av selskapet Dynea.

Norsk Sprængstofindustri

Norsk Sprængstofindustri ble grunnlagt i 1917 som en sammenslutning av flere selskaper. Det eldste var Nitroglycerin Compagniet, som ble opprettet på Lysaker i 1865 etter initiativ av Alfred Nobel, senere flyttet til Hurum. Andre selskaper var Nitedals Krudtværk og Haaøen Fabriker. Norsk Sprængstofindustri var opprinnelig konsentrert om produksjon av sivilt og militært sprengstoff. De startet med kjemisk industri etter andre verdenskrig og utvidet i 1960-årene til å drive virksomhet innen plast- og emballasjeproduksjon.

Grubernes Sprængstoffabriker

Grubernes Sprængstoffabriker ble grunnlagt i 1917 med fabrikk i Ski og produserte sivilt sprengstoff. Fra 1960-årene produserte selskapet også plastartikler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg