dingo

Dingo

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dingo, er en art eller underart i hundefamilien og er australias eneste placentale rovdyr.

Faktaboks

også kjent som:

Canis familiaris dingo, Canis lupus dingo, Canis dingo

Beskrivelse

Kroppslengden varierer mellom 70 og 110 centimeter, halen er 20–35 cm og skulderhøyden 50–60 cm. Hannene er noe større enn hunnene. Pelsen er kort, tett og bløt, bortsett fra på halen der den er mer buskete. Fargen varierer vanligvis mellom sandfarget til rødbrun ofte med hvite felter rundt snuten, på brystet og på bena. Sorte tegninger kan forekomme. Ørene står rett opp og øynene er brune og mandelformede. Dingoen mangler ulveklør på bakbena.

Taksonomi

Det er uenighet om hvorvidt dingoen skal regnes som en forvillet hund (Canis familiaris dingo), en underart av gråulv (Canis lupus dingo) eller en egen art (Canis dingo). Det foregår hybridisering mellom dingoer og hunder.

Levevis

Dingohunnene får normalt et kull med 2–9 valper i året, i perioden april-juni. Bortsett fra i forbindelse med forplantning, og i noen tilfeller under jakt, lever dingoer alene. Flokkene har en hierarkisk struktur med et dominerende par. Dingoen spiser andre pattedyr, fugler, krypdyr, insekter og vegetabilsk føde. De bjeffer ikke, men andre lyder som piping, knurring og uling brukes til kommunikasjon. Luktmarkering brukes til å avgrense leveområder og jaktrevirer, og for å signalisere fruktbarhet.

Utbredelse

Dingoen finnes over mesteparten av Australia, og det finnes spredte bestander på Sulawesi i Indonesia, i sentrale deler av Thailand og muligens også i flere asiatiske land.

Historie og bevaring

Da Australia ble kolonisert av briter i 1788 ble det rapportert om dingoer som bodde sammen med urfolk (aboriginere). Det er siden blitt anslått at den kom dit for mer enn 5000 år siden. Dingoen kom etter hvert i konflikt med bønder fordi den tok husdyr og ble forsøkt utryddet. I dag regnes den som en stedegen art i Australia og er listet som sårbar på Verdens naturvernunions (IUCN) rødliste. Hybridisering med hunder er en trussel mot dingoens overlevelse.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • José R. Castelló. 2018. Canids of the World Wolves, Wild Dogs, Foxes, Jackals, Coyotes, and Their Relatives. Princeton University Press.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg