Faktaboks

Baz Luhrmann
Mark Anthony Luhrmann
Født
17. september 1962, New South Wales, Australia
Baz Luhrmann, 2013
Baz Luhrmann, 2013
Av /Flickr 𝒲.
Lisens: CC BY SA 2.0

Baz Luhrmann er en australsk filmregissør, hvis spillefilmer alle har blitt store kinosuksesser.

Han vokste opp i Herons Creek i New South Wales. Debuten Strictly Ballroom (1992) hentet handlingen fra det australske mesterskapet i selskapsdans, mens Hollywood-produksjonen Romeo + Juliet (1996), med Leonardo DiCaprio og Claire Danes, var en utpreget visuell og moderne men samtidig teksttro Shakespeare-filmatisering.

Luhrmann oppnådde internasjonal suksess med filmmusicalen Moulin Rouge! (2001), en energifylt, internasjonal storproduksjon med Nicole Kidman og Ewan McGregor i hovedrollene, og regisserte Kidman på nytt i melodramaet Australia (2008). Hans The Great Gatsby (2013) var en fargerik, påkostet og eksplosiv filmversjon av F. Scott Fitzgeralds romanklassiker ved samme navn, med DiCaprio og Carey Mulligan i hovedrollene.

Han er også musiker. Albumet Something For Everybody (1998) inneholder ambient-versjoner av musikk fra hans filmer og skuespill. En av låtene, Everybody's Free (To Wear Sunscreen), toppet de britiske hitlistene i 1999. Skuespilleren Lee Perry framførte Luhrmanns tekst, som var basert på en artikkel i Chicago Sunday Tribune.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg