Baz Luhrmann

Faktaboks

Baz Luhrmann
Mark Anthony Luhrmann
Født
17. september 1962, New South Wales, Australia

Artikkelstart

Baz Luhrmann er en australsk filmregissør, hvis spillefilmer alle har blitt store kinosuksesser.

Han vokste opp i Herons Creek i New South Wales. Debuten Strictly Ballroom (1992) hentet handlingen fra det australske mesterskapet i selskapsdans, mens Hollywood-produksjonen Romeo + Juliet (1996), med Leonardo DiCaprio og Claire Danes, var en utpreget visuell og moderne men samtidig teksttro Shakespeare-filmatisering.

Luhrmann oppnådde internasjonal suksess med filmmusicalen Moulin Rouge! (2001), en energifylt, internasjonal storproduksjon med Nicole Kidman og Ewan McGregor i hovedrollene, og regisserte Kidman på nytt i melodramaet Australia (2008). Hans The Great Gatsby (2013) var en fargerik, påkostet og eksplosiv filmversjon av F. Scott Fitzgeralds romanklassiker ved samme navn, med DiCaprio og Carey Mulligan i hovedrollene.

Han er også musiker. Albumet Something For Everybody (1998) inneholder ambient-versjoner av musikk fra hans filmer og skuespill. En av låtene, Everybody's Free (To Wear Sunscreen), toppet de britiske hitlistene i 1999. Skuespilleren Lee Perry framførte Luhrmanns tekst, som var basert på en artikkel i Chicago Sunday Tribune.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg