Kokosøyene

Faktaboks

uttale:
kˈoukouz ˈailəndz
også kjent som:

Cocos Island, Keeling Islands

Flagg

Kokosøyene, eller Keelingøyene, er en øygruppe i Det indiske hav. Den er australsk territorium og ligger sør for Sumatra og nordvest for Australia. Samlet areal er på 14 km2, og øyene har 596 innbyggere (2014 CIA World Factbook). Administrasjonssenteret er West Island.

Natur

To lave atoller beskyttet av korallrev ligger 24 km fra hverandre. Den sørlige består av 26 koralløyer og den nordlige bare av ubebodde North Keeling Island. Vegetasjonen består i overveiende grad av kokospalmer.

Befolkning

Av befolkningen bor 75 % på den østlige Home Island og 25 % på West Island. Befolkningen på Home Island består av etterkommere etter malayiske arbeidere hentet til øyene mellom 1827 og 1831. På det meste har 2000 malayere bodd på øyene. Befolkningen på West Island er i hovedsak australiere.

Næringsliv

Kopraproduksjon er viktigste økonomiske aktivitet. Øyene nyter godt av skattefrihet.

Historie

Kokosøyene ble oppdaget år 1609 av briten William Keeling og ble bosatt første gang 1826. Den skotske sjømannen John Clunies-Ross bosatte seg på Kokosøyene i 1827, og øyene ble kontrollert av Clunies-Ross-familien frem til 1978 da den australske regjering kjøpte familien ut. Øygruppen ble erklært for britisk besittelse 1857 og overført til Australia 1955. Ved en folkeavstemning i 1984 stemte innbyggerne for fortsatt å være en del av Australia fremfor å bli australsk protektorat.

Kommentarer (2)

svarte Marte Ericsson Ryste

Takk for beskjed - nå er den fjernet. Hilsen Marte, redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg