Kokosøyene

Faktaboks

Uttale
kˈoukouz ˈailəndz
Også kjent som

Keelingøyene

engelsk Cocos Islands

Offisielt navn
Territory of Cocos (Keeling) Islands
Hovedstad
West Island
Flagg

Store deler av Kokosøyene er dekket av kokospalmer, derav navnet.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Kokosøyene er en øygruppe i Det indiske hav som utgjør et eksternt (ytre) territorium i Australia. Øygruppen ligger omtrent midt mellom Australia og Sri Lanka, sør for Sumatra. Kokosøyene har et samlet areal er på 14 kvadratkilometer og 544 innbyggere (ABS, 2016). Hovedstad og administrasjonssenter er West Island.

Natur

To lave atoller beskyttet av korallrev ligger 24 kilometer fra hverandre. Den sørlige består av 26 koralløyer og den nordlige bare av den ubebodde atollen North Keeling. Bare to av koralløyene, West Island og Home Island, er bebodde. Vegetasjonen består i overveiende grad av kokospalmer.

Befolkning

Av befolkningen bor om lag 75 prosent på den østlige Home Island og 25 prosent på West Island. Befolkningen på Home Island består av etterkommere etter malayiske arbeidere hentet til øyene mellom 1827 og 1831. På det meste har 2000 malayere bodd på øyene. Disse praktiserer sunniislam og snakker malayisk. Befolkningen på West Island er i hovedsak australiere (europeiske etterkommere).

Næringsliv

Turisme er en en liten, men voksende næring. Tidligere var kopraproduksjon viktigste økonomiske aktivitet, men siden kopraindustrien tok slutt etter nesten 150 år i 1980, har kokospalmer vokst vilt. Kokosnøttene faller til bakken og samles av lokalbefolkningen for eget konsum. Øyene nyter godt av skattefrihet. Offentlige tjenester som helse, utdanning og politi besørges av Vest-Australia.

Historie

Kokosøyene ble oppdaget år 1609 av briten William Keeling og ble bosatt første gang i 1826. Den skotske sjømannen John Clunies-Ross bosatte seg på Kokosøyene i 1827, og øyene ble kontrollert av Clunies-Ross-familien frem til 1978 da den australske regjeringen kjøpte familien ut. Øygruppen ble erklært for britisk besittelse i 1857 og overført til Australia i 1955. Ved en folkeavstemning i 1984 stemte innbyggerne for fortsatt å være en del av Australia fremfor å bli australsk protektorat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Marte Ericsson Ryste

Takk for beskjed - nå er den fjernet. Hilsen Marte, redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg