Planteliv i Australia

Eucalyptustrær i Dryandra State Forest i Western Australia. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Plantelivet er svært variert, og en stor del av det er særeget for Australia. Enkelte slekter er av en primitiv type som bare finnes som fossiler i andre verdensdeler. Vegetasjonen tyder på at Australia tidligere har hatt landforbindelse med Sør-Afrika. Den nordlige del av Queensland har et visst innslag av malayiske former. Vegetasjonen varierer med nedbøren. De nedbørrikeste områdene er skogkledde. Det vokser skog i et belte langs hele østkysten, helt inn til de vestlige utløpere av Great Dividing Range. I den nordøstlige del av Queensland finnes det enkelte områder med artsrik tropisk regnskog. Resten av østkysten ned til Bass-stredet, samt Tasmania, har subtropisk regnskog. I denne skogen dominerer ulike arter av eukalyptus.

I Sørøst-Australia vokser svære skoger av gigantiske eukalyptustrær (Eucalyptus amygdalina), med en tett undervegetasjon. Selve kystsletta på østkysten er tørrere enn fjellområdene, og her er det savanne eller glissen savanneskog. Sørvesthjørnet av Western Australia har tett subtropisk skog. Her vokser 60–70 m høye karritrær (Eucalyptus diversicolor) med en undervegetasjon av palmer og busker. I et smalt belte på vestskråningen av innlandsplatået består skogen av jarrahtrær (Eucalyptus marginata). I et bredt belte langs nordkysten er det skogsavanne, og i enkelte områder er det tettere skog av eukalyptus og palmer. Der årsnedbøren synker under 500 mm, slutter skogen og vegetasjonen skifter til savanne og steppe.

Områder med en årsnedbør på under 250 mm er ørkenaktige, og her dominerer busker av forskjellige akasie-arter. Når det en sjelden gang regner, kommer det frem et teppe av ettårige planter. Områder med en årsnedbør på under 125 mm er ørken med sanddyner og sandsletter. Vegetasjonen består mest av forskjellige gressarter med harde, stikkende blad. Store områder er saltsteppe, og her vokser ulike halofile planter (saltplanter). Den australske vegetasjonen består av uvanlig mange endemiske (stedegne) arter. Som et eksempel kan nevnes at treslekten Eucalyptus består mer enn 500 arter, hvorav bare 2 eller 3 finnes utenfor Australia.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg