Lake Eyre

Lake Eyre fylt med vann
Lake Eyre
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Lake Eyre, eller Kati Thanda, er en saltsjø nordøst i South Australia. Den ligger 16 meter under havets nivå og er på sitt dypeste det laveste naturskapte punkt i Australia. De få gangene innsjøbassenget fylles helt med vann, er den Australias største innsjø på cirka 9500 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
leik ˈeə
Også kjent som

Kati Thanda–Lake Eyre

Innsjøen er et basseng bestående av et titalls mindre innsjøer. De fylles alle av elvevann fra sentrale og sørvestlige deler av Queensland.

Sjøen er oppkalt etter den britiske oppdagelsesreisende Edward John Eyre (1815–1901). Siden 2012 er Kati Thanda, navnet på språket til de lokale aboriginerne (Arabana-folket), offisielt sidestilt med Lake Eyre.

I ørkenområdet rundt selve innsjøen regner det i gjennomsnitt kun 100–150 millimeter per år. Som oftest fordamper dette vannet uten å øke vannstanden. Derfor er det nedbørsmengden i regntiden som flyter fra lenger vest i Queensland som avgjør om tilstrekkelig elvevann vil nå fram til innsjøen, og om vannstanden vil øke. Dette skjer i snitt hvert tredje år og betegnes lokalt som flood (oversvømmelse). Én av de elvene som bare når fram til sjøen i regnfulle år, er Cooper Creek. Dette skjedde senest i februar 2022.

I regntider med særlig mye regn (enkelte La Niña-år) er det nok regn til at bassenget fylles helt, til en dybde av tre til seks meter. Dette har skjedd sju ganger siden 1886–1887, sist i 1999–2001. Når vannstanden når cirka fire meter, er innsjøen like salt som havet, og den fylles med stedegen saltvannsfisk. Med en vannstand på fem til seks meter trives i tillegg ferskvannsarter. Høyest var vannstanden i 1974 på seks meter.

Med avtagende vannstand øker saltinnholdet, med fiskedød som følge. Det økte saltinnholdet når vannstanden synker kommer derimot alger til gode. Disse gir innsjøen en karakteristisk rosa farge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev John Engebretsen

Burde ikke det offisielle navnet på denne sjøen også nevnes - Kati Thanda–Lake Eyre(?)

svarte Guro Djupvik

Hei John, jo, det bør det. Takk for innspillet, artikkelen er nå endret. Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg