Didjeridu
Didjeridu er et tradisjonelt australsk aboriginsk blåseinstrument.

Australia har en lang musikkhistorie knyttet til aboriginerne som har bodd på kontinentet i minst 40 000 år. Fra slutten av 1700-tallet til i dag har musikklivet i hovedsak vært preget av koloniseringen, og i majoritetssamfunnet i dag likner det på europeisk og amerikansk musikkliv. Rockebandet AC/DC er Australias mest kjente musikere, og didjeridu er det mest kjente instrumentet.

Folkemusikk

Musikk og dans spiller en viktig rolle innenfor urbefolkningens livsform, ikke minst rituelt og sosialt. Tradisjonelle sangsykluser dreier seg om landskaper, opphavsmyter og det sentrale kosmologiske begrepet drømming, også kalt drømmetid. Noen sanger gjengir historie, og det er derfor viktig at disse fremføres nøyaktig av en kompetent historiker. Denne personen nyter i kraft av sitt ansvarsfulle verv høy sosial status. For urbefolkningen har musikken et religiøst aspekt ved at den kan brukes til å oppnå kontakt med gudene; samtidig blir den også tillagt magisk kraft ved at den kan kontrollere dem. Et eksempel på dette er regnseremoniene.

Det mest karakteristiske instrumentet, særlig knyttet til Arnhem Land, er didjeridu, en hul trestokk, 60 til 240 centimeter lang og 5 til 15 centimeter i diameter. Didjeridu brukes både som et trompetlignende instrument og til å forsterke og endre sangstemmens karakter. Andre tradisjonelle instrumenter er rytmepinner som slås mot hverandre (clapsticks) og hurre (bullroarer). Alle disse instrumentene kan være rikt dekorert med abstrakte figurer og dyremotiver.

Den hvite majoritetsbefolkningens folkemusikk er beslektet med britisk, og kalles bush music. Waltzing Matilda er en kjent sang fra denne tradisjonen.

Kunstmusikk

Nellie Melba
Nellie Melba var en av de mest berømte lyriske sopranene rundt forrige århundreskifte. Bilde fra rundt 1907

Med den engelske koloniseringen fulgte militærorkestre, som i tillegg til militærmusikk også fremførte operautdrag og lett symfonisk musikk. De rekrutterte også de første strykeorkestrene. Melbournes Royal Philharmonic Society ble grunnlagt 1852. Komponisten og pianisten Percy Grainger (1882–1961) fikk internasjonal betydning. Parallelt med fremveksten av en folkesangtradisjon med engelske røtter utviklet det seg en korsang-tradisjon.

Utbyggingen av musikkutdanninger tok til med opprettelsen av professorater i musikk ved universitetene i Adelaide (1884) og Melbourne (1891) og i de første musikkonservatoriene (1894 og 1898).

Australia fikk sin første internasjonalt anerkjente utøver innen klassisk musikk med sopranen Nellie Melba, født Helen Porter Mitchell (1861–1931). Melba ble feiret som en av sin tids største sangere og opptrådte på ledende operascener i Europa.

Det offentlige musikklivet er bygd opp omkring operahus, symfoniorkestre og andre større institusjoner og med massemedia som viktig produksjons- og distribusjonsform. Musikkfestivaler spiller også en viktig rolle.

Populærmusikk

Highway to hell
Det australske hardrock-bandet AC/DC ble dannet i Sydney i 1973.
Highway to hell
Av /Albert Productions.

Også innen populærmusikken merkes innflytelse fra europeisk og amerikansk musikkliv. Mange australske utøvere har gjort det bra internasjonalt, ikke minst innen rocken. Blant de største er:

Mange australske urinnvånere praktiserer i dag ulike former for populærmusikk som rock, rap og country, ofte med tekster som tar opp deres kamp mot undertrykking og diskriminering. Flere musikkgrupper har også integrert tradisjonelle instrumenter i et moderne uttrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Egil Arnt Gundersen

Burde ikke Nellie Melba vært nevnt? og med henvisning til hennes artikkel?

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for et godt innspill!Jeg har lagt inn en kort referanse til Nellie Melba, med lenke videre til artikkelen om henne.Vi er for tiden på jakt etter flere fagansvarlige innen musikk, og har som ambisjon å bygge ut artiklene når vi har dette på plass. Har du andre innspill til artikler er det bare å sende dem inn - det er til stor hjelp i arbeidet med å oppdatere og utvikle tekstene. Du kan også foreslå endringer selv direkte i teksten.Beste hilsenMarte Ericsson RysteRedaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg