Musikk i Australia

Urbefolkningens musikk

Innenfor urbefolkningens livsform spiller musikk og dans en viktig rolle, ikke minst rituelt og sosialt. Musikken tillegges magisk makt, og brukes ikke bare til å oppnå kontakt med gudene, men også til å kontrollere dem. Eksempel på dette er regnseremoniene. Stammehistorien er nedfelt i sangtekster, som derfor må fremføres med den største nøyaktighet av en spesielt utpekt person, som i kraft av sitt ansvarsfulle verv nyter høy sosial status. Musikkstilen varierer mye fra region til region, men er generelt rytmisk kompleks.

Det mest karakteristiske instrumentet, særlig knyttet til Arnhem Land, er didjeridu, en hul trestokk, 60–240 cm lang og 5–15 cm i diameter. Didjeridu anvendes både som et trompetlignende instrument og til å forsterke og endre sangstemmens karakter.

Blant urinnvånere som er blitt integrert i det moderne australske samfunnet, er calypso-lignende sanger, protestviser og lignende musikkformer populære.

Kunstmusikk

Med den engelske koloniseringen fulgte militærorkestre, som i tillegg til militærmusikk også fremførte operautdrag og lett symfonisk musikk. De rekrutterte også de første strykeorkestre. Melbournes Royal Philharmonic Society ble grunnlagt 1852. Komponisten og pianisten Percy Grainger (1882–1961) fikk internasjonal betydning. Parallelt med fremveksten av en folkesangtradisjon med engelske røtter, utviklet det seg en korsang-tradisjon.

Utbyggingen av musikkutdanning tok til med opprettelsen av lærestoler i musikk ved universitetene i Adelaide (1884) og Melbourne (1891) og i de første musikkonservatorier (1894 og 1898).

Australia fikk sin første internasjonalt anerkjente utøver innen klassisk musikk med sopranen Nellie Melba, eg. Helen Porter Mitchell (1861-1931). Melba ble feiret som en av sin tids største sangere, og opptrådte på ledende operascener i Europa.

Dagens musikkliv

Det offentlige musikklivet er bygd opp etter europeisk mønster, organisert omkring operahus, symfoniorkestre og andre større institusjoner og med massemedia som viktig produksjons- og distribusjonsform. Musikkfestivaler spiller også en viktig rolle. Både innen kunst- og popmusikken merkes innflytelse fra europeisk og amerikansk musikkliv. De senere årene har dessuten mange australske utøvere gjort seg sterkt gjeldende internasjonalt, ikke minst innen rocken.

Kommentarer (5)

skrev Egil Arnt Gundersen

Burde ikke Nellie Melba vært nevnt? og med henvisning til hennes artikkel?

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for et godt innspill!Jeg har lagt inn en kort referanse til Nellie Melba, med lenke videre til artikkelen om henne.Vi er for tiden på jakt etter flere fagansvarlige innen musikk, og har som ambisjon å bygge ut artiklene når vi har dette på plass. Har du andre innspill til artikler er det bare å sende dem inn - det er til stor hjelp i arbeidet med å oppdatere og utvikle tekstene. Du kan også foreslå endringer selv direkte i teksten.Beste hilsenMarte Ericsson RysteRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg