Verdensbanken

Verdensbanken er en internasjonal låneinstitusjon som ble etablert i 1944 med hovedkontor i Washington, D.C. Verdensbanken har 189 medlemsland. Norge har vært medlem siden starten. Kristalina Georgieva fra Bulgaria har vært fungerende direktør siden januar 2017.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk The World Bank

Opprinnelig var det en viktig oppgave for Verdensbanken å bidra til finansiering av gjenoppbyggingen av de krigsrammede land etter andre verdenskrig, men etter hvert har bankens utlånsvirksomhet først og fremst tatt sikte på å dekke utviklingslandenes langsiktige finansieringsbehov.

Bankens utlån skal gå til produktive formål og må bidra til å stimulere den økonomiske vekst i landet (se også strukturtilpasningsprogram).

Verdensbanken består av International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) og International Development Association (IDA). Tilknyttet er også Det internasjonale finansieringsinstitutt (se International Finance Corporation, IFC), Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) og Det internasjonale senter for løsning av investeringstvister (ICSID). Tilsammen utgjør disse den såkalte Verdensbankgruppen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg