Verdensbanken er en internasjonal låneinstitusjon som ble etablert i 1944 med hovedkontor i Washington, D.C. Verdensbanken har 189 medlemsland. Norge har vært medlem siden starten. Kristalina Georgieva fra Bulgaria har vært fungerende direktør siden januar 2017.

Opprinnelig var det en viktig oppgave for Verdensbanken å bidra til finansiering av gjenoppbyggingen av de krigsrammede land etter andre verdenskrig, men etter hvert har bankens utlånsvirksomhet først og fremst tatt sikte på å dekke utviklingslandenes langsiktige finansieringsbehov.

Bankens utlån skal gå til produktive formål og må bidra til å stimulere den økonomiske vekst i landet (se også strukturtilpasningsprogram).

Verdensbanken består av International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) og International Development Association (IDA). Tilknyttet er også Det internasjonale finansieringsinstitutt (se International Finance Corporation, IFC), Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) og Det internasjonale senter for løsning av investeringstvister (ICSID). Tilsammen utgjør disse den såkalte Verdensbankgruppen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.