Faktaboks

Uttale
kwˈi:nzlənd
Gold Coast, Queensland
Kystbyen Gold Coast er nest største by i Queensland, etter hovedstaden Brisbane.
Av .
Lisens: Brukerspesifisert

Queensland er en delstat i Australia som omfatter hele den nordøstre delen av det australske fastlandet. Delstaten grenser til Nordterritoriet i vest, Sør-Australia i sørvest og New South Wales i sør, med kyst til Korallhavet i øst og Carpentariabukta i nordvest. Mellom nordspissen av Queensland og Ny-Guinea er Torresstredet. Delstaten har et landareal på 1 730 648 kvadratkilometer med 5 320 496 innbyggere (Australian Bureau of Statistics 2024). Hovedstad og største by er Brisbane. Til Queensland hører samtlige øyer i Torresstredet helt opp til kysten mot Ny-Guinea.

Natur

Atherton Tableland
Atherton Tableland er et fruktbart sletteland vest for Great Dividing Range.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Utenfor kysten ligger korallrevet Great Barrier Reef. Revet er et av verdens rikeste økosystemer.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fjellkjeden Great Dividing Range strekker seg i hovedsak parallelt med kysten fra New South Wales i sør og helt ut på Cape York Peninsula i nord. Høyeste punkt er Mount Bartle Frere, 1611 meter over havet i Wooroonooran nasjonalpark, Bellenden Ker Range sør for Cairns. Øst for fjellkjeden ligger en smal, men fruktbar kystslette. Utenfor kysten ligger korallrevet Great Barrier Reef. Vestskråningen av Great Dividing Range omfatter et fruktbart platåland som inkluderer Darling Downs i sør og Atherton Tableland i nord. Lenger vest går landskapet over i vidstrakte lavtliggende sletter som stedvis brytes av lave fjell og åser.

Øyene i Torresstredet kan deles i tre typer: de fjellrike øyene i vest, som er en fortsettelse av Great Dividing Range, koralløyene lenger øst, og lengst i øst den nordligste delen av Great Barrier Reef.

Tropisk regnskog finnes ved østkysten, savanneplatåene og steppe og ørken i innlandet. Kysten lengst i nord har årsnedbør opp mot 4400 millimeter, hvorav det meste faller i perioden januar–mars. Det er tørrere langs kysten i sør og i innlandet. Til tross for det tørre klimaet tilhører Murray Basin i sør, innlandsbassenget Eyre Basin i sørvest og Carpentaria Basin i nordvest den store australske grunnvannskilden Great Artesian Basin.

Queensland har fem oppføringer på UNESCOs verdensarvliste: Verdens største korallrevsystem Great Barrier Reef, verdens største sandøy Fraser Island, Wet Tropics of Queensland i Great Dividing Range med tropisk regnskog, Gondwana-regnskogen med temperert og subtropisk regnskog i et geologisk betydningsfullt område (som også strekker seg inn i New South Wales), og Riversleigh/Naracoorte som er en av verdens ti mest betydningsfulle områder for fossile funn.

Befolkning

Befolkningen er blandet, uten å ha det samme multikulturelle preget som ellers kjennetegner den australske befolkningen. Hovedvekten er av europeisk opprinnelse. De første europeiske bosetterne var engelskmenn, skotter og irer, som ankom fra 1842. Senere ankom store grupper tyskere og mindre grupper skandinaver, italienere, russere og spaniere, og siden årtusenskiftet asiatere (hovedsakelig kinesere og indere). Queensland har imidlertid alltid mottatt relativt færre innvandrere fra utlandet sammenlignet med andre australske delstater. Likevel har befolkningen økt raskt på grunn av stor tilflytting fra delstatene lenger sør.

Da europeerne slo seg ned i Queensland, var området bosatt av urbefolkning. Ved folketellingen i 2021 identifiserte 237 303 personer seg som urbefolkning. Dette var en økning på 19,7 prosent fra 2016. Urbefolkningen inkluderer aboriginerne fra det australske kontinentet og Torres Strait Islander-folket fra øyene i Torresstredet. De sistnevnte innvandret opprinnelig fra Melanesia for cirka 2000 år siden, og har en kultur som markant skiller dem fra aboriginerne.

Den overveiende del av befolkningen bor på den frodige kyststripen fra grensen mot New South Wales til Cairns, og to tredeler bor lengst sørøst i Brisbane-området og i det omkringliggende Moreton-distriktet. Ti av Australias tretti største byer ligger i Queensland. De største byregionene er hovedstaden Brisbane, Gold Coast og Sunshine Coast. Andre store byer er Townsville, Cairns og Toowoomba.

Næringsliv

Viktige næringer i Queensland er gruvedrift, jordbruk, transport, utdanning, turisme, informasjonsteknologi og bank og forsikring. Bygging av jernbanenett og havneanlegg langs Queensland-kysten på 1800-tallet la grunnlaget for delstatens eksportorienterte gruve- og landbrukssektor. De viktigste eksportproduktene er kull, metaller, kjøtt og sukker.

Queensland står for 94 prosent av Australias produksjon av sukkerrør, som dyrkes på de frodige kystslettene i nord. Det produseres også store mengder korn (hvete, durra, mais og bygg), og en betydelig del av Australias tropiske frukter (mango, bananer, ananas). I alt brukes 81 prosent av delstatens areal som jordbruksareal. På de vide gresslettene holdes store buskaper med kveg for kjøttproduksjon og produksjon av melkeprodukter. Sauehold for produksjon av ull er fortsatt viktig, om ikke så viktig som tidligere. Det holdes også større besetninger med griser og bier.

Gruvesektoren har vært i stor vekst siden 1960-årene. I Bowen Basin finnes Australias største forekomster av kull, som brytes og skipes ut over havner nær Mackay, Bowen og Gladstone. Ved Mount Isa brytes kobber, sink, sølv og bly i en av verdens største underjordiske gruver, og Weipa på Kapp York-halvøya har en av verdens største bauxittgruver. Gull brytes flere steder, blant annet inntil 2001 ved Kidston, 380 kilometer vest for Townsville i North Queensland.

Sekundærnæringen omfatter til en stor del bearbeiding av jordbruksprodukter og mineralressurser. Det finnes en rekke sukkerraffinerier, og i Gladstone er det bygd opp et stort aluminiumsverk. Brisbane-området har variert industri, med internasjonal utdanning som viktigste tertiærnæring. Den naturfagre kystlinjen bidrar til en turistnæring som er svært viktig for økonomien. Gold Coast og Cairns er begge blant Australias viktigste turistsentra.

Historie

Den første bureising i Queensland fant sted 1826, da territoriet, daværende Moreton Bay District, ble brukt som straffekoloni. De siste straffanger ble deportert hit i 1839. I 1842 ble innvandringen til Queensland frigitt, 1859 ble området organisert som selvstyrt kronkoloni og utskilt fra New South Wales. Queensland ble en delstat i 1901.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Frederick Woxen

1. Toowoomba er hovedbyen til og ligger ved innfallsporten til den meget fruktbare høysletten Darling Downs. DD er like stort som 1/4-del (24%) av fastlands-Norges areal. Jeg var der en god del ganger som guttunge, men det er over 60 år siden...
2. Rett nok er Toowoomba klikkbart i art. om Qld. hos dere, men det leder bare til det enda større området Australia.
3. Fra no.wikipedia limer jeg inn: 'Eksempelvis nevnes stedsnavnet «Toowoomba» flere ganger både i Flaggermusmannen og Snømannen.' Det er jo litt av en overraskelse at en totalt ukjent by på den andre siden av jordkloden nevnes opptil flere ganger hos en nålevende og verdenskjent norsk forfatter?!
4. For 10 års tid siden lovte dere at 'klikkbart kart' for Australia var 'på vei'. Som jeg har nevnt tidligere, dukker en hel del mindre og for norske lesere helt ukjente navn opp når det er flom, skogbranner eller når en shark har forsynt seg. Ellers er det ikke så ofte Aus. figurerer i nyhetene her. En av de siste gangene var for ett år siden, da en koala hadde forårsaket kjedekollisjon, og ga opphav til art. med bilde i Aftenposten. Men det var i Adelaide, som man finner i ethvert Aus.-kart.

skrev Sten Lundbo

Frederick Woxen. Mange takk for din kommentar av i dag om artikkelen Queensland. Jeg sender i dag en e-post til redaktøren for artikkelen med spørsmål om jeg skal skrive en artikkel om byen Toowoomba og kommer tilbake til dette så snart jeg har fått svar. I e-posten til vedkommende redaktør vil jeg også gjøre oppmerksom på at du i din kommentar skriver følgende: For 10 års tid siden lovte dere at 'klikkbart kart' for Australia var 'på vei'. Mvh Sten Lundbo, fagansvarlig for (bl.a.) Australias geografi

skrev Frederick Woxen

Som de ville sagt på australsk: Thanks, Bruce! 'Bruce and Sheila' er da deres tilsvarende av vårt 'Ola og Kari'. Hvis du skal skrive art. om Toowoomba, bør du absolutt få med bilde av de flotte viktorianske husene, med litt høy åpen 1. etg. under tak, der man kan sitte ute og bivåne folkelivet. Men like fullt i ly om det skulle komme en thunder storm. Og det gjør det! When it rains, it pours!
T. ble anlagt/utbygget i Queen Victorias regjeringstid (1838 - 1901), barnelærdom. Det var sikkert fornuftig å fjerne den linken fra T til Aus.
Med det samme vi er inne på linker: den fra Darling Downs i Qld. gir bare svaret '404: Fant ikke artikkelen'. Hvis du skal lage art. om DD samtidig, bør du absolutt sørge for å få med et bilde av de skarpe fargene på jordene, der det ene svære jordstykket kan være kullsvart, mens det neste kan være knallrødt, det tredje med avling skarpt grønt. Breath-taking!

skrev Sten Lundbo

Frederick Woxen. Takk for din kommentar 6. februar. Den interne lenken til Toowoomba ble fjernet 5. februar. Lenken til Darling Downs er fjernet i dag. Takk. Mvh Sten Lundbo

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg