Queensland

Queensland, delstat i Australia, omfatter hele nordøstre del av kontinentet, kyst til Korallhavet i øst og Carpentariabukta (Gulf of Carpentaria) i nordvest. I nord skiller Torresstredet Queensland fra Ny-Guinea; 1 730 648 km2 med 4 320 100 innb. (2008). Hovedstad: Brisbane. Til Queensland hører samtlige øyer i Torresstredet helt opp til kysten av Ny-Guinea.

Faktaboks

uttale:
kwˈi:nzlənd

Natur

Fjellkjeden Great Dividing Range strekker seg i hovedsak parallelt med kysten fra New South Wales i sør og helt ut på Cape York Peninsula i nord. Høyeste punkt er Mt. Bartle Frere (1657 moh.) i Bellenden Ker Range sør for Cairns. Øst for fjellkjeden ligger en smal, men fruktbar kystslette. Utenfor kysten ligger korallrevet Great Barrier Reef. Vestskråningen av Great Dividing Range omfatter et fruktbart platåland som inkluderer Darling Downs i sør og Atherton Tablelands i nord. Lenger vest går landskapet over i vidstrakte lavtliggende sletter som stedvis brytes av lave fjell og åser.

Øyene i Torresstredet kan deles i tre typer: de fjellrike i vest, som er en fortsettelse av Great Dividing Range, koralløyene lenger øst, og lengst i øst den nordligste delen av Great Barrier Reef.

Tropisk regnskog ved østkysten, savanne på platåene og steppe og ørken i innlandet. Kysten lengst i nord har årsnedbør opp mot 4400 mm, hvorav det meste faller i perioden januar–mars. Tørrere langs kysten i sør og i innlandet. Til tross for det tørre klimaet tilhører Murray Basin i sør, innlandsbassenget Eyre Basin i sørvest og Carpentaria Basin i nordvest den store australske grunnvannskilden Great Artesian Basin.

Queensland har fem oppføringer på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv: verdens største korallrevsystem Great Barrier Reef, verdens største sandøy Fraser Island, Wet Tropics of Queensland med tropisk regnskog, Central Eastern Rainforest Reserves med temperert og subtropisk regnskog i et geologisk betydningsfullt område (hoveddelen i New South Wales), og Riversleigh som er en av verdens 10 mest betydningsfulle områder for fossile funn.

Befolkningen

Befolkningen er blandet, uten å ha det samme multikulturelle preget som ellers kjennetegner den australske befolkningen. Hovedvekten er av europeisk opprinnelse. De første europeiske bosetterne var engelskmenn, skotter og irer, som ankom fra 1842. Senere ankom store grupper tyskere og mindre grupper skandinaver, italienere, russere og spaniere. Queensland har imidlertid alltid mottatt relativt færre innvandrere fra utlandet sammenlignet med andre australske delstater. Likevel har befolkningen økt raskt på grunn av stor tilflytting fra delstatene lenger sør. Ved folketellingen 2001 identifiserte 112 800 seg som urbefolkning, som inkluderer aboriginerne (87 300) fra det australske kontinent og Torres Strait Islander-folket (16 400) fra øyene i Toresstredet. De sistnevnte innvandret opprinnelig fra Melanesia (for ca. 2000 år siden), og har en kultur som markant skiller dem fra aboriginerne. Den overveiende del av befolkningen bor på den frodige kyststripen fra grensen mot New South Wales til Cairns, og 2/3 bor lengst sørøst i Brisbane-området og i det omkringliggende Moreton-distriktet. De største byregionene er hovedstaden Brisbane, Gold Coast og Sunshine Coast. Andre store byer er Townsville, Cairns og Toowoomba.

Næringsliv

Jordbruk er en viktig bidragsyter til økonomien og står for en betydelig del av eksportinntektene. Queensland står for ca. 95 % av Australias produksjon av sukkerrør, som dyrkes på de frodige kystslettene i nord. Det produseres også store mengder korn (hvete, durra, mais og bygg), og en betydelig del av Australias tropiske frukter (mango, bananer, ananas o.a.). I alt brukes 85 % av arealet som jordbruksareal. På de vide gresslettene holdes store buskaper med kveg for kjøttproduksjon og produksjon av melkeprodukter. Sauehold for produksjon av ull er fortsatt viktig, om ikke så viktig som tidligere. Det holdes også større besetninger med griser og bier. Gruvesektoren har vært i stor vekst siden 1960-årene. I Bowen Basin finnes enorme forekomster av kull, som brytes og skipes ut over havner nær Mackay, Bowen og Gladstone. Ved Mt. Isa brytes sink, sølv og bly i en av verdens største underjordiske gruver, og Weipa på Cape York Peninsula har verdens største bauxittgruve. Gull brytes flere steder, bl.a. ved Kidston. Industrien er under utbygging, og omfatter til en stor del bearbeiding av jordbruksprodukter og mineralressurser. Det finnes en rekke sukkerraffinerier, og i Gladstone er det bygd opp et stort aluminiumsverk. I Brisbane-området finnes bl.a. tekstil-, metall- og næringsmiddelindustri samt bilmonteringsfabrikk. Den naturfagre kystlinjen bidrar til en turistnæring som er svært viktig for økonomien. Gold Coast og Cairns er begge blant Australias viktigste turistsentra.

Historie

Den første bureising i Queensland fant sted 1826, da territoriet, daværende Moreton Bay District, ble brukt som straffekoloni. De siste straffanger ble deportert hit 1839. I 1842 ble innvandringen til Queensland frigitt, 1859 ble området organisert som egen koloni og utskilt fra New South Wales. Stat 1901.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg