Pacific Islands Forum

Pacific Islands Forum, kalt South Pacific Forum før 2000, er en samarbeidsorganisasjon for stater og territorier i det sørvestlige Stillehavet, opprettet i 1971. Organisasjonen har en nokså løs struktur, men holder regelmessige møter der det særlig behandles økonomiske og kulturelle spørsmål.

Faktaboks

Pacific Islands Forum
skiftet 2000 navn til Pacific Islands Forum
Uttale
sauþ pəsˈifik –
Også kjent som
skiftet 2000 navn til Pacific Islands Forum

I 1973 ble det opprettet et organ for økonomisk samarbeid, South Pacific Bureau for Economic Cooperation (SPEC), senere omdøpt til South Pacific Forum Secretariat; organisasjonen stod også bak opprettelsen av 200 mils økonomiske soner rundt medlemslandenes kyster i 1977–1978.

Forumet er særlig kjent for å ha stått bak Rarotonga-avtalen i 1985, en avtale som skulle gjøre det sørlige Stillehavet til atomfri sone. Storbritannia, USA og Frankrike nektet lenge å skrive under, og de diplomatiske forhold mellom Frankrike og forumets medlemsland ble i 1995 svært anstrengt som følge av en serie franske atomprøvesprengninger på Mururoa-atollen. De tre atomvåpenmaktene undertegnet Rarotonga-avtalen i 1996.

Medlemmer i Pacific Islands Forum er (2018): Australia, Cookøyene, Fiji, Kiribati, Marshalløyene, Ny-Caledonia, Mikronesiaføderasjonen, Nauru, New Zealand, Niue, Palau, Papua Ny-Guinea, Salomonøyene, Samoa, Tonga, Tuvalu og Vanuatu.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg