Pacific Islands Forum

Artikkelstart

Pacific Islands Forum er en organisasjon for politisk og økonomisk samarbeid mellom for stater og territorier i Stillehavet. Samarbeidet er spesielt fokusert på feltene bærekraftig utvikling, handel og økonomisk integrasjon, havets ressurser, energi, transport, klima, sikkerhet og godt styresett.

Faktaboks

Også kjent som
Fra 1971 til 1999 kjent som South Pacific Forum

Medlemmer

Organisasjonen har følgende 18 medlemmer (2021): Australia, Cookøyene, Fiji, Fransk Polynesia, Kiribati, Marshalløyene, Ny-Caledonia, Mikronesiaføderasjonen, Nauru, New Zealand, Niue, Palau, Papua Ny-Guinea, Salomonøyene, Samoa, Tonga, Tuvalu og Vanuatu. Tokelau er assosiert medlem.

Organisasjon og virksomhet

Det er møter på årlig basis mellom deltakerlandenes stats- og regjeringssjefer. Formannskapet går på rotasjon mellom medlemmene. Det avholdes egne møter for deltakerlandenes utenriksministre og finansministre, samt møter på embetsmannsplan. I tillegg har de åtte minste øystatene separate møter.

EU og 17 land, herunder Japan, Kina, Storbritannia, USA og fire EU-land har status som dialogpartnere, som møter medlemslandene dagen etter det årlige toppmøtet.

Pacific Islands Forums sekretariat er lokalisert i Suva, Fiji og ledes av en generalsekretær.

Historie

Organisasjonen ble opprettet i 1971 av Australia, Cookøyene, Fiji, Nauru, New Zealand, Tonga og daværende Vest-Samoa og var da kalt South Pacific Forum. I 1999 skiftet organisasjonen navn til Pacific Islands Forum for å bli et samarbeidsforum for øystater og territorier i hele stillehavsregionen.

I 1972 ble det opprettet et organ for økonomisk samarbeid, South Pacific Bureau for Economic Cooperation (SPEC), som i 1981 ble omdøpt til South Pacific Forum Secretariat. Organisasjonen stod også bak opprettelsen av 200 mils økonomiske soner rundt medlemslandenes kyster i 1977–1978.

Forumet er særlig kjent for å ha stått bak Rarotonga-traktaten i 1985, en avtale som skulle gjøre det sørlige Stillehavet til atomfri sone. Storbritannia, USA og Frankrike nektet lenge å skrive under. De diplomatiske forbindelsene mellom Frankrike og forumets medlemsland ble i 1995 svært anstrengt som følge av en serie franske prøver med atomvåpenMururoa-atollen. De tre atommaktene undertegnet Rarotonga-avtalen i 1996. Frankrike og Storbritannia ratifiserte avtalen samme år, men USA har ikke ratifisert den (2021).

Norge og Pacific Islands Forum

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltok på Pacific Islands Forums toppmøte på Tuvalu fra 13. til 16. august 2019, da klima og havressurser stod på dagsordenen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg