Pacific Islands Forum, kalt South Pacific Forum før 2000, er en samarbeidsorganisasjon for stater og territorier i det sørvestlige Stillehavet, opprettet i 1971. Organisasjonen har en nokså løs struktur, men holder regelmessige møter der det særlig behandles økonomiske og kulturelle spørsmål.

I 1973 ble det opprettet et organ for økonomisk samarbeid, South Pacific Bureau for Economic Cooperation (SPEC), senere omdøpt til South Pacific Forum Secretariat; organisasjonen stod også bak opprettelsen av 200 mils økonomiske soner rundt medlemslandenes kyster i 1977–1978.

Forumet er særlig kjent for å ha stått bak Rarotonga-avtalen i 1985, en avtale som skulle gjøre det sørlige Stillehavet til atomfri sone. Storbritannia, USA og Frankrike nektet lenge å skrive under, og de diplomatiske forhold mellom Frankrike og forumets medlemsland ble i 1995 svært anstrengt som følge av en serie franske atomprøvesprengninger på Mururoa-atollen. De tre atomvåpenmaktene undertegnet Rarotonga-avtalen i 1996.

Medlemmer i Pacific Islands Forum er (2018): Australia, Cookøyene, Fiji, Kiribati, Marshalløyene, Ny-Caledonia, Mikronesiaføderasjonen, Nauru, New Zealand, Niue, Palau, Papua Ny-Guinea, Salomonøyene, Samoa, Tonga, Tuvalu og Vanuatu.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.