Pacific Islands Forum

Pacific Islands Forum, kalt South Pacific Forum før 2000, er en samarbeidsorganisasjon for stater og territorier i det sørvestlige Stillehavet, opprettet i 1971. Organisasjonen har en nokså løs struktur, men holder regelmessige møter der det særlig behandles økonomiske og kulturelle spørsmål.

Faktaboks

uttale:
sauþ pəsˈifik –
også kjent som:
skiftet 2000 navn til Pacific Islands Forum

I 1973 ble det opprettet et organ for økonomisk samarbeid, South Pacific Bureau for Economic Cooperation (SPEC), senere omdøpt til South Pacific Forum Secretariat; organisasjonen stod også bak opprettelsen av 200 mils økonomiske soner rundt medlemslandenes kyster i 1977–1978.

Forumet er særlig kjent for å ha stått bak Rarotonga-avtalen i 1985, en avtale som skulle gjøre det sørlige Stillehavet til atomfri sone. Storbritannia, USA og Frankrike nektet lenge å skrive under, og de diplomatiske forhold mellom Frankrike og forumets medlemsland ble i 1995 svært anstrengt som følge av en serie franske atomprøvesprengninger på Mururoa-atollen. De tre atomvåpenmaktene undertegnet Rarotonga-avtalen i 1996.

Medlemmer i Pacific Islands Forum er (2018): Australia, Cookøyene, Fiji, Kiribati, Marshalløyene, Ny-Caledonia, Mikronesiaføderasjonen, Nauru, New Zealand, Niue, Palau, Papua Ny-Guinea, Salomonøyene, Samoa, Tonga, Tuvalu og Vanuatu.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg