Til tross for at mange australske aboriginer hadde kunnskap om jordbruk, levde de aller fleste som jegere og sankere helt fram til den europeiske kolonialiseringen begynte fra slutten av 1700-tallet. Likevel var det store regionale forskjeller. I mer fruktbare områder der det også var mulig å fiske, var de fleste grupper semi-nomadiske, mens folk som levde i tørrere områder, flyttet hyppigere.
Bergkunst var en uttrykksform som gikk igjen blant aboriginergrupper over store deler av Australia. Det eldste funnet er gjort i Arnhem Land i Nordterritoriet og er datert til å være 28 000 år gammelt. Det finnes likevel flere bergmalerier som er antatt å være opp mot 40 000 år gamle, uten at dette har blitt vitenskapelig bevist. Aboriginer-bergkunst favnet et bredt spekter av metoder og motiver på tvers av regioner.
Drømming (tidligere også kalt drømmetid) er et begrep som går igjen for mange australske aboriginer. Dette handler ikke om drømming i dagligdags forstand, men er et begrep som omfatter både tid og sted. For de fleste aboriginer er drømming et ord som refererer til en periode for verdens skapelse. Sånn sett omfatter begrepet en mytologisk urtid da mytologiske forgjengere skapte verden. Samtidig omfatter det også nåtiden, siden det har dagligdags relevans for enkeltindivider og fremtiden ettersom forgjengerne har evig liv. Drømming er sånn sett en tid utenfor tiden.
Mange aboriginer levde det meste av tiden som jegere og sankere i mindre grupper (rundt 20–50 individer) som flyttet hyppig innenfor et såkalt klanterritorium. Aboriginer-klaner er eksogame patrilineære avstamningsgrupper. Et klanterritorium var ikke et avgrenset areal, men overlappet ofte med flere andre klaner. Selv om enkeltindivider gjerne flyttet mellom flere ulike klanterritorier i løpet av livet, var de fleste følelsesmessig tilknyttet eget klanterritorium gjennom politiske relasjoner, opprinnelsesmyter og familiebånd.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.