Elektrisk energi er en energiform som skyldes elektriske krefter. Elektrisitet er elektroner i bevegelse. Det kan være likestrøm, hvor elektronene flyter en vei, som fra et batteri eller et solcellepanel, eller det kan være vekselstrøm fra en generator, hvor elektronene svirrer fram og tilbake mange ganger i sekundet. Strømmen beveger seg i elektriske ledere og drives fram av forskjeller i elektrisk spenning.

Faktaboks

Også kjent som

Elektrisk energi = elektrisk arbeid

Elektrisiteten i et strømnett produseres normalt i en kraftstasjon. Karakteristisk for elektrisk energi er at den må forbrukes i samme øyeblikk som den produseres. Lagring av elektrisk energi kan kun skje ved at den omformes til andre energiformer som for eksempel til kjemisk energi i et batteri. Elektrisk energi er heller ikke tilgjengelig i naturen som en energiressurs.

Den elektriske energien overføres gjennom elektriske ledninger. Mengden elektrisk energi (E) bestemmes av den elektriske effekten (P) og medgått tid (t).

  • E = P × t

I SI-systemet er målenheten for energi joule (J), men i kommersiell bruk benyttes den like store enheten wattsekund (Ws), og den avledede enheten kilowattime (kWh) som ikke er en SI-enhet.

  • 1 kWh = 3 600 000 W∙s

SI-prefikser brukes for å angi større energimengder som for eksempel MWh (1000 kWh), GWh (1000 MWh) og TWh (1000 GWh).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg