Skole og utdanning i Australia

Artikkelstart

Siden begynnelsen av 1990-årene har det vært et sterkt fokus på utdanning i Australia, og spesielt på forholdet mellom utdanning og arbeidsliv. Australia har et desentralisert skolesystem. Seks delstater og tre territorier er i utgangspunktet ansvarlig for all utdanning, men forskjellene delstatene imellom er ikke særlig store.

Det finnes ingen nasjonale læreplaner, men delstatene samarbeider om dette. Det sentrale utdanningsdepartementet har utviklet åtte sentrale læringsområder som alle elever får undervisning i: engelsk, matematikk, naturfag, samfunnsfag, forming, teknologi, kroppsøving og fremmedspråk. Undervisningsspråket er engelsk.

Grunnutdanning

Undervisningen er obligatorisk i alderen 6-15 år (i Tasmania til 16 år). Praktisk talt alle barn i denne aldersgruppen går på skolen. De fleste barn går også på førskole fra de er 5 år, og mer enn halvparten av barna går på førskole fra de er 4 år.

Førskoletilbudene er statlig finansiert. Mange barn går også i barnehage før de er 4 år, men det må foreldrene selv betale. Grunnskolen varer i 6 eller 7 år. Den videregående skolen varer 5 eller 6 år, og elevene begynner vanligvis der når de er 12 år. 72 prosent fullfører 13 års utdanning.

Andelen elever som går i private skoler, er ca. 29 prosent. De fleste privatskoler er religiøse. Mer enn 70 % av de private skolene tilhører den katolske kirke.

Høyere utdanning

Utdanning utover videregående skole er todelt. Den ene sektoren kalles VET (Vocational Education and Training) og er kompetansebasert. VET-institusjoner omfatter tekniske og andre høyskoler (TAFE) med ca. 1,5 mill. studenter (1999). Disse institusjonene er drevet av delstatene og territoriene. Den andre typen omfatter høyere utdanning med 36 universiteter, 8 spesialistinstitusjoner og flere private universiteter, med til sammen ca. 0,6 mill. studenter. Universitetene er uavhengige.

Australia tiltrekker seg mange utenlandske studenter. Over 150 000 utenlandske studenter studerte ved australske universiteter og høyskoler i 1999.

PISA-undersøkelsen

Programme for International Student Assessment (PISA) 2006 rangerte utdanningssystemet i Australia av 56 nasjoner som 6 for lesing, 8 for naturvitenskap og 13 for matematikk. FN's Education Index i 2008, data fra 2006, lister Australia som 0.993, som er blant de høyeste i verden.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg