Russell Crowe

Faktaboks

Russell Crowe

Russell Ira Crowe

Uttale
krou
Født
7. april 1964, Wellington, New Zealand

Russell Crowe som general Maximus i Ridley Scotts film Gladiatoren (2000).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Russell Crowe er en newzealandsk filmskuespiller som er en av de ledende skuespillerne i Hollywood.

Han bodde fra han var fire til fjorten år i Sydney i Australia, hvorpå familien flyttet tilbake til New Zealand. Etter å ha medvirket i australske TV-serier som tenåring, innledet han filmkarrieren med en birolle i krigsfilmen Prisoners of the Sun (1990). Han ble lagt merke til som ung høyreekstremist i den kontroversielle Romper Stomper (1992), og havnet etter hvert i amerikansk film hvor han fikk et gjennombrudd med westernfilmen The Quick and the Dead (1995).

Crowe utmerket seg som temperamentsfull politimann i Curtis Hansons L.A. Confidential (L.A. konfidensielt, 1997), og som forskeren som avslører tobakksindustrien i Michael Manns The Insider (1999). Han vant en Oscar for sin karismatiske hovedrolle i Ridley Scotts romerske epos Gladiator (Gladiatoren, 2000), og har siden levert fine prestasjoner som den schizofrene nobelprisvinneren John F. Nash i A Beautiful Mind (Et vakkert sinn, 2001; hedret med Golden Globe), som engelsk marinekaptein under napoleonskrigene i Master and Commander: The Far Side of the World (2003) og som CIA-agent i Body of Lies (2008). Crowe ble Oscar-nominert for sine hovedroller i The Insider og A Beautiful Mind.

Han har ytterligere demonstrert sitt allsidige talent med rollen som tyvenes prins i Robin Hood (2010), som syngende antagonist i Les Miserables (2012), i tittelrollen som Bibelens Noah (2014) og som tvilsom etterforsker i 1970-tallets Los Angeles i The Nice Guys (2016).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg