Russell Crowe som general Maximus i Ridley Scotts film Gladiatoren (2000).

Anon. Begrenset gjenbruk

Russell Crowe er en filmskuespiller født i New Zealand, oppvokst i Australia, og er en av de ledende skuespillerne i Hollywood.

Etter å ha medvirket i australske TV-serier som tenåring, innledet han filmkarrieren med en birolle i krigsfilmen Prisoners of the Sun (1990). Han ble lagt merke til som ung høyreekstremist i den kontroversielle Romper Stomper (1992), og havnet etter hvert i amerikansk film hvor han fikk et gjennombrudd med westernfilmen The Quick and the Dead (1995).

Crowe utmerket seg som temperamentsfull politimann i Curtis Hansons L.A. Confidential (L.A. konfidensielt, 1997), og som forskeren som avslører tobakksindustrien i Michael Manns The Insider (1999). Han vant en Oscar for sin karismatiske hovedrolle i Ridley Scotts romerske epos Gladiator (Gladiatoren, 2000), og har siden levert fine prestasjoner som den schizofrene nobelprisvinneren John F. Nash i A Beautiful Mind (Et vakkert sinn, 2001; hedret med Golden Globe), som engelsk marinekaptein under napoleonskrigene i Master and Commander: The Far Side of the World (2003) og som CIA-agent i Body of Lies (2008). 

Han har ytterligere demonstrert sitt allsidige talent med rollen som tyvenes prins i Robin Hood (2010), som syngende antagonist i Les Miserables (2012), i tittelrollen som Bibelens Noah (2014) og som tvilsom etterforsker i 1970-tallets Los Angeles i The Nice Guys (2016).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.