Zirkon fra Seiland, Alta.
.
Zirkon

Zirkon Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Zirkon
Zirkon 32 mm stor fra Seiland, Alta. Samling: Astrid Haugen & Hans Vidar Ellingsen
Zirkon
Av .

Zirkon er et mineral av zirkoniumsilikat med varierende farge, oftest rødbrun eller gulrød, og glassaktig glans. Det er meget utbredt som aksessorisk mineral i en rekke bergarter.

Faktaboks

Uttale
zirkˈon
Etymologi
av persisk ‘gullfarget’

Zirkon fra granittpegmatitter er rik på hafnium, lantanoider, thorium og uran, og slike varieteter er gjerne metamikte (alvitt, malakon). Innholdet av radioaktive grunnstoffer gjør at zirkon er et viktig mineral ved aldersbestemmelse av bergarter.

Bruksområder og forekomster

Zirkon brukes til fremstilling av andre zirkoniumforbindelser og utvinnes særlig fra sandforekomster (Queensland, Australia og Florida, USA). Australia er verdens største produsent med 500 000 tonn i 1998. Andre viktige produsentland er Sør-Afrika, USA og Ukraina.

Større krystaller forekommer på pegmatittganger, både syenittiske og nefelinsyenittiske (Stavern, Langesundsfjorden) og granittiske (Østfold, ved Kragerø, Iveland, Evje). Særlig store og vakre krystaller ble i 1980-årene tatt ut fra en syenittpegmatitt på Seiland.

Klare zirkoner er vakre edelstener. De rødgule kalles hyasint. De fargeløse til strågule, til dels også de grønne, kalles jargoon. Blå zirkon kan fremstilles ved en oppvarmingsprosess.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning silikat
Kjemisk formel ZrSiO4
Hardhet 7 ½
Massetetthet 4,68 g/cm³
Krystallsystem tetragonalt

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg