Zirkon er et mineral av zirkoniumsilikat med varierende farge, oftest rødbrun eller gulrød, og glassaktig glans. Det er meget utbredt som aksessorisk mineral i en rekke bergarter.

Større krystaller forekommer på pegmatittganger, både syenittiske/nefelinsyenittiske (Stavern, Langesundsfjorden) og granittiske (Østfold, ved Kragerø, Iveland, Evje). Særlig store og vakre krystaller ble i 1980-årene tatt ut fra en syenittpegmatitt på Seiland.

Zirkon fra granittpegmatitter er rik på hafnium, lantanoider, thorium og uran, og slike varieteter er gjerne metamikte (alvitt, malakon). Innholdet av radioaktive grunnstoffer gjør at zirkon er et viktig mineral ved aldersbestemmelse av bergarter.

Zirkon brukes til fremstilling av andre zirkoniumforbindelser og utvinnes særlig fra sandforekomster (Queensland, Australia og Florida, USA). Australia er verdens største produsent med 500 000 tonn i 1998. Andre viktige produsentland er Sør-Afrika, USA og Ukraina.

Klare zirkoner er vakre edelstener, de rødgule kalles hyasint, de fargeløse til strågule, til dels også de grønne, kalles jargoon. Blå zirkon kan fremstilles ved en oppvarmingsprosess.

Kjemisk formel ZrSiO4
Hardhet 7 ½
Densitet 4,68 g/cm3
Krystalliserer tetragonalt

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.