G20 er en internasjonal organisasjon som ble opprettet i 1999. Deltakerlandene er de 19 landene som har definert seg og hverandre som de viktigste økonomiene i verden (se tabell nedenfor). I tillegg er EU medlem, representert ved det roterende formannskapet.

På organisasjonens nettside heter det at G20 "er et ledende forum som omfatter verdens største økonomier og som søker å fremme en global politikk for verdens mest presserende utfordringer". Formannskapet går på årlig rotasjon mellom de 19 deltakende statene.

G20 ble dannet etter initiativ i 1999 av G7-landenes finansministre og sentralbanksjefer. Deltakerlandene møttes første gang i Berlin i desember 1999. Bakgrunnen var finanskrisen i 1990-årene og behovet for samordnede tiltak i en stadig mer globalisert økonomi.

G20 står for 85 prosent av verdens samlede bruttonasjonalprodukt, 66 prosent av verdens befolkning, 75 prosent av internasjonal handel og 80 prosent av den globale investering.

Det første toppmøtet innenfor rammen av G20 ble avholdt i Washington, D.C. i november 2008. På møtet deltok landenes stats- eller regjeringssjefer, samt representanter for Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken. Formålet var å demme opp for den internasjonale finanskrisen.

G20 har siden 2008 hatt årlige toppmøter. Organisasjonen har ingen beslutningsmyndighet eller fast organisasjon; formannskapet roterer mellom medlemslandene. Toppmøtene har funnet sted i Storbritannia i 2009, Sør-Korea i 2010, Mexico i 2011, Tyrkia i 2012, Russland i 2013, Australia i 2014, Tyrkia i 2015, Kina i 2016 og Tyskland i 2017. Toppmøtet i 2018 avholdes i Argentina.

Toppmøtene forberedes av møter mellom landenes finansministre og sentralbanksjefer, andre ministermøter etter behov og embetsmenn. Til møtene inviteres internasjonale organisasjoner som FN, Verdensbanken, IMF og OECD. Formannskapet kan invitere gjesteland. Det tyske formannskapet i 2017 inviterte blant annet Norge som et gjesteland.

Land
Argentina
Australia
Brasil
Canada
Frankrike
India
Indonesia
Italia
Japan
Kina
Mexico
Russland
Saudi-Arabia
Storbritannia
Sør-Afrika
Sør-Korea
Tyrkia
Tyskland
USA
EU

G20 har også vært brukt om andre internasjonale grupperinger. Mest kjent er gruppen av utviklingsland med stort jordbrukspotensial, som stilte som en felles forhandlingsblokk i WTO-forhandlingene i 2003. Den har 23 medlemsland, men kaller seg fortsatt G20.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.