Brisbane

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Brisbane er en by i østlige Australia, hovedstad i delstaten Queensland. Byen ligger på begge sider av elven Brisbane, 14 kilometer fra utløpet i Moreton Bay. Med 2 514 184 innbyggere (ABS, 2019) er Brisbane Australias tredje største by.

Faktaboks

Uttale
brˈizbən

Næringsliv

Brisbane er det viktigste handels- og samferdselssenteret i Queensland. Havnen har stor utførsel av sukker, korn, kull og leskedrikker. Industrien er betydelig (næringsmiddelindustri, gruvedrift); øvrige næringer omfatter bank, forsikring, transport, informasjonsteknologi og eiendom. Turisme og internasjonal utdanning er også en viktig del av Brisbane-økonomien. Australias eldste gassrørledning (1969) går fra Brisbane til gassfeltene ved Roma vest for byen.

Brisbane har flere universiteter og høyskoler, anglikansk og romersk-katolsk erkebispesete. Byen er preget av skyskraperarkitektur, men har også mange store parker.

Historie

Da europeere utforsket dagens Brisbane på 1820-tallet, var området befolket av aboriginerfolket turrbal. Brisbane ble anlagt som straffekoloni i 1824, de første frie bosetterne slo seg ned på 1830-tallet. Brisbane ble utpekt som hovedstad da Queensland ble utskilt fra New South Wales i 1859.

Mellom 1968 og 1987, da Queensland var styrt av den danskættede førsteministeren Joh Bjelke-Petersen, gjennomgikk Brisbane et omfattende program for byfornying. Byen utviklet seg videre i 1980-årene etter å ha vært vertskap for flere internasjonale begivenheter, blant annet Expo 88.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg