Faktaboks

Uttale
nju: sauþ weilz

Fra regnskogen nord i delstaten.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fra en av Blue Mountains mange fossefall.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

I østlige del av delstaten ligger Hunter Valley, velkjent for produksjon av gode viner.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

New South Wales er den folkerikeste av Australias seks delstater. Delstaten ligger i sørøst i landet, ved Stillehavet, og grenser til delstatene Victoria i sør, Queensland i nord og Sør-Australia i vest. Hovedstad og største by er Sydney.

New South Wales omfatter et areal på 800 642 kvadratkilometer og har 8 193 500 innbyggere (2022). Til delstaten hører Lord Howe Island, 787 kilometer nordøst for Sydney. I sør er utskilt forbundsterritoriene Australian Capital Territory med den nasjonale hovedstaden Canberra og Jervis Bay.

Natur

Delstaten består av tre naturlige hovedområder: det nedbørfattige slettelandet i vest som omfatter 2/3 av arealet, fjellkjeden Great Dividing Range og det smale kystlandet i øst. Slettelandet dreneres av elven Murray og dens bielv Darling. En del galleriskog langs elvene, men ellers steppevegetasjon, og lengst i nordvest ørken. Ved foten av fjellandet, hvor det er større nedbør og god tilgang på vann, vokser eukalyptus.

Fjellkjeden består av platåer atskilt av forkastningslinjer og inkluderer platålandet New England i nord, Blue Mountains vest for Sydney, samt Snowy Mountains i sør med Australias høyeste fjell Mount Kosciusko (2228 meter over havet). Østsiden av platåene er gjennomskåret av dype kløfter med tett regnskog i nord. Kystlandet er smalt, unntatt lengst i nord og rundt Sydney.

Nordkysten har subtropisk klima mens sørkysten har kjøligere klima. Nesten hvert år rammes delstaten av skogbranner. En skogbrann i 1994 ødela 800 000 hektar med skog og rammet forsteder til Sydney. En skogbrann i 2013 var den verste i delstaten på 50 år. Lord Howe Island er av vulkansk opprinnelse, skogkledd og med høyeste topp 875 meter over havet.

Befolkning

31,2 prosent av Australias befolkning bor i New South Wales (2022). Siden 1986 har folketallet vokst svært raskt med rundt sju prosent hvert år, blant annet grunnet høy innvandring fra asiatiske land. 278 043 personer identifiserer seg som tilhørende urbefolkningen aboriginerne og Torres Strait Islander-folket (2021). Detter var en økning på 25,2 prosent fra 2016. I New South Wales kaller mange av aboriginerne seg for koori.

Det meste av befolkningen er bosatt i byer langs kysten. 64,4 prosent delstatens innbyggere er bosatt i Sydney (2022). Andre større byområder er Newcastle (382 537), Illawarra-regionen med byene Wollongong, Shellharbour og Kiama (311 317) og Northern Rivers-regionen (296 531 i 2016) med Tweed Heads ved grensen mot Gold Coast i Queensland.

Næringsliv

Økonomien i New South Wales står for en betydelig andel av Australias bruttonasjonalprodukt (33 prosent). Viktige næringer er informasjonsteknologi, bank og forsikring, underholdningsindustri, farmasøytisk industri og turisme.

Landbruket er fremdeles en viktig del av økonomien, men i mindre grad enn tidligere. Langs kysten nord for Sydney dyrkes sitrusfrukt, ris, sukkerrør og bananer. Sør for Sydney holdes store buskaper med melkekyr, og det dyrkes frukt, og grønnsaker. Langs elvene i vest har overrislingsanlegg skapt rike jordbruksområder. I overgangssonen mellom fjellene og det vide slettelandet dyrkes hvete og det drives et intensivt saue- og storfehold. Vin produseres flere steder, blant annet i Hunter Valley innenfor Newcastle. I Sydney–Newcastle-området (Sydney Basin) brytes store mengder kull, som sammen med koks er delstatens største eksportprodukt. Ellers brytes kobber og gull (Northparkes og Cadia Ridgeway), bly (Broken Hill), jernmalm, ilmenitt, sink og sølv.

Industrien er sterkt konsentrert til Wollongong–Sydney–Newcastle-området og omfatter jern, maskiner og utstyr, kjøretøyer, næringsmidler, tekstiler, konfeksjon og lærvarer, kjemikalier, glass og trevarer. Delstaten har et godt utbygd vei- og jernbanenett. Australias viktigste internasjonale flyplass ligger ved Sydney. De viktigste havnene er Sydney, Newcastle, Port Kembla og Botanybukta.

Historie

James Cook kom til New South Wales i 1770, og i 1788 ble den første britiske kolonien grunnlagt i Botanybukta sør for Sydney. Landet ble brukt som straffekoloni inntil 1851, da det ble funnet gull, og en frivillig masseinnvandring satte inn. Opprinnelig omfattet landet hele Australia, men etter hvert som koloniseringen bredte seg, ble de andre statene skilt ut. Etter forfatningen av 1901 har det et parlament med to kamre og en guvernør med sin regjering. I fjellandet sør for Sydney er det utskilt et forbundsterritorium med forbundshovedstaden Canberra.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg