Christmasøya

Faktaboks

uttale:
krˈisməs ˈailənd
også kjent som:

Christmas Island

Flagg

Christmasøya, øy i Det indiske hav, australsk territorium, 360 km sørvest for Java, ca. 1400 km nordvest for Australia; 135 km2 med 2 200 innbyggere (2015 estimat CIA World Fact Book). Administrasjonssenter: Flying Fish Cove.

Natur

Øya har trekantet form og er dannet av et gammelt korallrev som er hevet til en høyde av 260 moh. Terrenget preges av kalksteinklipper og høydedrag som omgir et lavere innlandsplatå. Deler av regnskogen er nasjonalpark.

Befolkning

60 % er kinesere, 15 % malayer og 25 % av australsk/europeisk opprinnelse (1991). Innbyggertallet varierer sammen med endringer i den økonomiske aktiviteten. Offisielt språk er engelsk, men kinesiske dialekter og malayisk er mye brukt.

Næringsliv

Øyas eneste industri har vært utvinning og eksport av fosfat. Næringen har siden 1987 vært truet av nedlegging. Myndighetene har oppmuntret til utbygging av turisme. Byggingen av en oppskytningsstasjon for satellitter ble igangsatt 2001.

Historie

Oppdaget av briten William Mynors på julaften 1643, derav navnet. Britisk besittelse i 1888, og samme år fant den første bosetning sted. Overført til Australia i 1958. I august 2002 ble det norske skipet MV Tampa nektet å ilandsette 433 flyktninger som var plukket opp fra en synkende båt, på Christmasøya.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg