Christmasøya

Faktaboks

Uttale
krˈisməs ˈailənd
Offisielt navn
Christmas Island
Norsk navn
Juleøya
Hovedstad
Flying Fish Cove
Innbyggertall
1 966
Totalareal
135 km²
Flagg

Artikkelstart

Christmasøya er et eksternt territorium i Australia i Det indiske hav, 430 kilometer sørvest for Java og cirka 1550 kilometer nordvest for det australske fastlandet. Territoriet består av øya med samme navn, en 50 millioner år gammel utdødd vulkan. Christmasøya omfatter et areal på 135 kvadratkilometer og har 1966 innbyggere (ABS, 2020). Hovedstad og administrasjonssenter er Flying Fish Cove.

Natur

Christmasøya har trekantet form og er dannet av et gammelt korallrev som er hevet til en høyde av 260 meter over havet. Terrenget preges av kalksteinklipper og høydedrag som omgir et lavere innlandsplatå. Størstedelen av øya omfattes av nasjonalparken Christmas Island, som preges av tropisk regnskog. Øyas geografiske isolasjon har har ført til mange endemiske arter i flora og fauna.

Befolkning

Christmasøya har aldri hatt en urbefolkning, bosetting begynte først på slutten av 1800-tallet. Historisk har asiatiske australiere av kinesisk, malaysisk og indisk avstamning dannet flertallet av befolkningen. I dag anslås det at rundt to tredjedeler av øyas befolkning er peranakan-kinesere. Innbyggertallet varierer sammen med endringer i den økonomiske aktiviteten. Offisielt språk er engelsk, men kinesiske dialekter og malayisk er mye brukt.

Næringsliv

Øyas eneste industri har vært utvinning og eksport av fosfat. Selv om gruvedriften opphørte midlertidig mellom 1987 og 1991, er Christmasøya påført betydelig miljøskade. Myndighetene har derfor oppmuntret til utbygging av turistnæringen. Byggingen av en oppskytningsstasjon for satellitter ble igangsatt 2001, men aldri fullført.

Historie

Christmasøya ble oppdaget av briten William Mynors første juledag 1643, derav navnet. Øya ble britisk besittelse i 1888, og samme år fant den første bosetningen sted. Under britisk styre ble Christmasøya et viktig sted for utvinning av fosfat. I 1968 overførte Storbritannia Christmasøya til Australia.

I august 2001 ble det norske skipet MS «Tampa» sentrum for en diplomatisk uoverensstemmelse da den ble nektet å ilandsette 433 flyktninger som var plukket opp fra en synkende båt, på Christmasøya.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg