Christmasøya, øy i Det indiske hav, australsk territorium, 360 km sørvest for Java, ca. 1400 km nordvest for Australia; 135 km2 med 2 200 innbyggere (2015 estimat CIA World Fact Book). Administrasjonssenter: Flying Fish Cove.

Øya har trekantet form og er dannet av et gammelt korallrev som er hevet til en høyde av 260 moh. Terrenget preges av kalksteinklipper og høydedrag som omgir et lavere innlandsplatå. Deler av regnskogen er nasjonalpark.

60 % er kinesere, 15 % malayer og 25 % av australsk/europeisk opprinnelse (1991). Innbyggertallet varierer sammen med endringer i den økonomiske aktiviteten. Offisielt språk er engelsk, men kinesiske dialekter og malayisk er mye brukt.

Øyas eneste industri har vært utvinning og eksport av fosfat. Næringen har siden 1987 vært truet av nedlegging. Myndighetene har oppmuntret til utbygging av turisme. Byggingen av en oppskytningsstasjon for satellitter ble igangsatt 2001.

Oppdaget av briten William Mynors på julaften 1643, derav navnet. Britisk besittelse i 1888, og samme år fant den første bosetning sted. Overført til Australia i 1958. I august 2002 ble det norske skipet MV Tampa nektet å ilandsette 433 flyktninger som var plukket opp fra en synkende båt, på Christmasøya.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.