Koala med unge på ryggen av /iStock. Gjengitt med tillatelse

koala

Koalaen lever nesten utelukkende av blad og knopper på visse eukalyptustrær, noe som gjør at dyrene selv også efår en duft av eukalyptus.

Koala av . Begrenset gjenbruk
Koalaer er pungdyr. Ungene fødes på et veldig tidlig trinn i utviklingen, og vokser til i en pung på morens buk. Pungen tjener som oppholdssted for ungene også etter at de kan ernære seg selv.
Koala med unge av /iStock. Gjengitt med tillatelse
Koalaen er treg og kommer sjelden ned på bakken.
Koala av /iStock. Gjengitt med tillatelse

Koala er en art av pungdyr i koalafamilien. Koalaen har store ører, og mangler hale. Den spiser nesten bare eukalyptus, noe som gjør at den også selv kan dufte av eukalyptus.

Faktaboks

Uttale
koˈala
Også kjent som

Phascolarctos cinereus, pungbjørn

Beskrivelse

Koalaen er et bjørnelignende pungdyr med butt hode og store ører, og den mangler hale. Pelsen er tett og lang, grå til gulbrun av farge, og den er hvit på bryst, hake og undersiden av forbena. Lemmene er korte og sterke; på forfoten kan tommelen stilles mot de andre fingrene som på en hånd. Kroppslengden er rundt 80 cm, og de veier 5–12 kg. Hannene er størst.

Levevis

Koalaen er treg og kommer sjelden ned på bakken. Den er hovedsakelig nattaktiv. Når ungen blir for stor til å være i pungen, bærer hunnen den på ryggen.

Koalaen lever nesten utelukkende av blad og knopper på visse eukalyptustrær, som gir dyret selv en duft av eukalyptus.

Utbredelse

Forekommer i det sørøstlige Australia. Tidligere var det svært mange koalaer, men den var på begynnelsen av 1900-tallet nær utryddelse på grunn av jakt etter den verdifulle pelsen.

Systematikk

Koalaen er den eneste arten i koalafamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg