Kenguruer er en pattedyrfamilie i ordenen pungdyr, som omfatter kenguruene og wallabyene.

Størrelsen varierer fra kaninstørrelse til omtrent som en liten hjort. Bakbena er kraftig forlenget, sterke og kraftige med fire tær, de to innerste sammenvokst, den nest ytterste sterkt forlenget. Kroppen tiltar i tykkelse og omfang bakover. Forlemmene er korte, med fem klør. Halen er lang og tykk og brukes til støtte under dyrenes særegne, humpende gange, og som styrestang under deres lange sprang. Kenguruer hopper bare på bakbena.

De spiser for det meste planter og spiller omtrent den samme rollen som hjortene og antilopene i de andre verdensdelenes fauna. De er hovedsakelig nattdyr, og føder bare én unge om gangen. Ungen lever i morens pung. Hit kryper den, selv etter at den er blitt temmelig stor og for lengst har begynt å leve av gress.

Kengurufamilien består av til sammen elleve slekter med 46 arter. De forekommer bare i Australia, på Tasmania og Ny-Guinea samt noen nærliggende øyer, og de er denne regionens karakterdyr.

Den største arten er rød kjempekenguru, Macropus rufus, som blir ca. 2 m høy, har en nesten 1 m lang hale og vekt på 90 kg. Pelsen er tett, glatt og gråbrun. Hunnen er mindre. Kjempekenguruen kan hoppe opptil 275 cm høyt og over 10 m langt. Arten lever i sørøstlige deler av Australia.

Noen arter av wallabyer blir så store som en liten sau. De lever oftest i skogene. De kaninstore klippekenguruene eller klippewallabyene, Petrogale, er meget dyktige klatrere. Hos trekenguruene, Dendrolagus, er forskjellen mellom for- og baklemmenes størrelse ikke så iøynefallende som hos andre kenguruer. Halen er heller ikke så kraftig. De klatrer i trær og lever av blader.

De kaninstore rottekenguruene og opossumrottene tilhører familien rottekenguruer. Denne familien er nært beslektet med kengurufamilien.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

18. november 2015 skrev Eva Lyngved

Hei. Det er en liten diskusjon her. Har hannkenguruen også en pung som
hunnen har? Vi forstår jo mammans funksjon, men er lommen også til praktisk bruk? For eksempel til å bære ting i? Blir glad for svar for vi kan ikke finne ut av det noe sted.

1. april 2016 svarte Mari Paus

Hei! Takk for kommentaren. Vi har desverre ikke en fagansvarlig for dette området for øyeblikket, så vi kan ikke svare deg på dette nå. Mvh. Mari Paus

1. april 2016 skrev Sverre Olav Lundal

Det er nokre spesielle sider ved kenguruen som ikkje kjem fram i artikkelen. Etter at den knøttlitle nyfødde ungen har festa seg til ei av dei fire pattane i pungen, bir hoa drektig att. Fosteret veks ei veke, men så blir vekstensett på vent, og fosteret veks ikkje meir før den diande ungen byrjar å ta seg seg turar ut av pungen. Når den andre ungen blir fødd etter ei drektighetstid på 30 dagar, kryp han oppi pungen og festar seg til ei annan patte. Så ammar mora begge ungane, og dei får den første tida kvar sin type mjølk, ulik både i mengd og samansetjing.Frå ein artikkel påJehovas vitners nettsider: http://wol.jw.org/no/wol/d/r3/lp-n/102000247

4. april 2016 svarte Mari Paus

Hei! Takk for kommentaren. Når en fagansvarlig er på plass vil vi jobbe videre med artikkelen. Mvh. Mari Paus

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.