Turisme i Australia

Artikkelstart

Turisme er en av Australias største og raskest voksende næringer. Størst betydning har den for landets sysselsetting og valutainntekter. Innenlandsturisme står for om lag 3/4 av turistenes totale forbruk, mens internasjonale turister står for resterende 1/4.

En annerledes og oppsiktsvekkende natur kombinert med attraktivt klima og særegen livsstil gjør landet interessant for internasjonale turister. Olympiske leker i Sydney år 2000 forsterket interessen for landet. Blant de mest kjente mål for internasjonal turisme er kystbyene Sydney, Brisbane og Melbourne, Nordterritoriet med sandsteinsformasjonen Uluru og delstaten Queensland med sine tropiske øyer og korallrevet Great Barrier Reef. Great Barrier Reef er en populær destinasjon for dykkere. Andre sportsaktiviteter som tiltrekker turister er surfing, seiling, fiske, golf, tennis, cricket og rugby. Melbourne er kjent for sine årlige hesteveddeløp.

Turistnæringen sysselsetter om lag fem prosent av den australske arbeidsstyrken. Siden 2017 har Kina vært Australias største turistmarked, med over 1 430 000 kinesiske turister fra juli 2018 til juni 2019. Besøkende fra New Zealand utgjør den nest største gruppen. Nasjonal og internasjonal turisme genererte til sammen 122 milliarder dollar i regnskapsåret 2018–2019. Fall i turistnæringen i 2020 utgjorde et samlet tap på 78,3 milliarder dollar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg