Undersøkende journalistikk er en journalistisk sjanger som betegner et omfattende og langsiktig arbeid for å avdekke nye fakta eller sammenhenger. Tanken er at man ved å sette av tid og ressurser utover den vanlige nyhetsdekningen kan gjøre systematiske og metodiske undersøkelser som kan avdekke maktmisbruk og kriminalitet. I denne typen journalistikk bruker journalisten metoder som ofte har mye felles med andre typer etterforskning. Journalisten arbeider systematisk, gjerne i fellesskap med andre, med å avdekke skadelige eller straffbare forhold.

Faktaboks

Også kjent som

gravejournalistikk

Den senere tid er blitt stadig vanligere med internasjonale samarbeid innenfor gravejournalistikken. Her arbeider man ofte med svært store datamengder for å finne mønstre og avdekke viktig informasjon. Et eksempel på et slik stort, internasjonalt samarbeid de senere årene er Panamapapirene ledet av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) i New York. I dette arbeidet ble kunstig intelligens og maskinlæring benyttet for å identifisere mønstre, sortere informasjon og støtte opp om arbeidet til gravejournalistene.

I Norge er SKUP (Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse) etablert for å fremme den kritiske og undersøkende journalistikken.

Undersøkende journalistikk er også kalt «møkkagraving», med henvisning til den amerikanske muckrakerbevegelsen ved begynnelsen av 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg