Nordterritoriet i Australia

Artikkelstart

Nordterritoriet er et territorium i det sentrale Australia med utstrakt selvstyre, nesten tilsvarende delstatsnivå. Territoriet grenser til delstatene Queensland i øst, Sør-Australia i sør og Vest-Australia i vest, og har kyst til Timorsjøen, Arafurasjøen og Carpentariabukta i nord. Nordterritoriet omfatter et landareal på 1 347 791 km2 og har 246 500 innbyggere (ABS, 2020). Hovedstad og største by er Darwin.

Faktaboks

Uttale
nˈå:ðən tˈeritəri əv åstrˈeiljə
Også kjent som

engelsk: Northern Territory of Australia (forkortet NT)

Natur

Steinformasjonen Uluru er sammen med Kata Tjuṯa en hovedattraksjon i nasjonalparken Uluṟu-Kata Tjuṯa.

Av .

Kysten er i hovedsak flat, svampet og mudret med mangrove. Innenfor kysten hever landet seg til et platåland med maksimal høyde 450 meter over havet, avbrutt i sør av de ujevne, rødfargede fjellryggene MacDonnell Ranges, som strekker seg i øst–vestlig retning. Høyeste topp er Mount Zeil, 1531 meter over havet. Lengst i sørvest ligger de særpregede monolittene Uluru og Kata Tjuta. Platålandet lengst i nord har skogsavanne med lommer av regnskog. Lenger sør finnes vide gressmarker på Barkly Tableland-platået i øst og langs elven Victoria i nordvest, dessuten ørkenen Tanami i vest. Lengst i sør er jorden mer sandholdig med busksteppe og med ørkenen Simpson i sørøst. Den nordligste delen har tropisk monsunklima med like temperaturer gjennom hele året og hvor det meste av årsnedbøren (cirka 1600 millimeter) faller i perioden november–april. De sentrale områdene har et tørrere klima med tydeligere årlige og døgnlige temperaturforskjeller.

Befolkning

Nordterritoriet er et av verdens tynnest befolkede områder, og omfatter kun én prosent av Australias befolkning (på 17,5 prosent av arealet). Befolkningen har Australias laveste gjennomsnittsalder og er svært kosmopolitisk, blant annet med en stor kinesisk minoritet i Darwin.

25,5 prosent av befolkningen tilhører Australias urbefolkning (aboriginere og Torres Strait Islander-folk). De fleste bor i isolerte samfunn, og de taler i alt 104 ulike språk og dialekter. Først i 1962 fikk de stemmerett i føderale valg. Senere har de fått rett til å kreve landrettigheter til land som ikke tidligere er prøvd for retten. Halvparten av landarealet inklusive Arnhem Land i nordøst, øyene Bathurst, Melville og Groote Eylandt er definert som urbefolkningsområde.

De største byene i Nordterritoriet er Darwin, Palmerston og Alice Springs.

Næringsliv

Det dyrkes blant annet mango, bananer, meloner og druer, men den relativt næringsfattige jorden gjør at jordbruket har lite omfang. Derimot danner de vide gresslettene, blant annet Barkly Tableland og området rundt elven Victoria, basis for omfattende kvegdrift på enorme kvegfarmer (opp til 12 000 km2). Husdyrholdet inkluderer også oppdrett av bøfler, kameler, fjærkre, svinehold og melkeproduksjon, samt krokodillefarmer for produksjon av krokodilleskinn og -kjøtt. Langs kysten drives oppdrett av tropiske marine produkter som perler samt et storstilt rekefiske.

Mineralutvinningen er viktigste bidragsyter til økonomien. På øya Groote Eylandt finnes en av verdens største mangangruver. Det utvinnes også mangan ved Tennant Creek og gull i Tanamiørkenen. Uran utvinnes i Kakadu nasjonalpark, som står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Også sink, bly, sølv og kobber utvinnes. Naturgass og naturgasskondensat utvinnes i Timorsjøen. Oljefeltet i Amadeusbassenget i sørvest er koblet til Darwin med gassrørledning og til Alice Springs med oljeledning.

Industrien for øvrig er lite utbygd grunnet store avstander til store befolkningssentere. Det finnes en rekke militære anlegg, og føderale militærutgifter er en viktig bidragsyter til økonomien. Turisme er en viktig inntektskilde, med Uluṟu-Kata Tjuṯa nasjonalpark og Kakadu nasjonalpark som de viktigste turistattraksjonene.

Samferdsel

Utvidelser i gruveindustrien de siste tiårene har også ført til utbygging av kommunikasjonsnettet. En stor del av den australske utenrikshandelen med Asia skipes over Darwins havn, East Arm Wharf, som åpnet i 2000. Også Nhulunbuy og Groote Eylandt har dypvannshavner. Jernbaneforbindelsen fra Darwin til Adelaide i Sør-Australia åpnet i 2004. Internasjonal lufthavn finnes bare ved Darwin, men flere mindre lufthavner opererer flere steder i territoriet, blant annet ved Alice Springs, Ayers Rock og Tennant Creek.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg