kontinent

Artikkelstart

Kontinenter er de store sammenhengende landområdene på Jorden. Ulike definisjoner gir ulikt antall kontinenter. En streng definisjon av sammenhengende landområder omgitt av hav gir fire kontinenter:

Faktaboks

Uttale
kontinˈent
Etymologi
fra latin terra continens, ‘sammenhengende land’

Dette er de fire største sammenhengende landområdene på jorden. I noen sammenhenger deles Afrika-Eurasia og Amerika i to slik at man regner med seks kontinenter:

Dette gir de seks største landområdene som enten er helt adskilt fra de øvrige eller forbundet med et annet landområde med en landbro.

Det er også forskjeller på øyer og kontinenter. Grønland regnes som verdens største øy siden denne er en del av den nordamerikanske tektoniske platen, mens Australia som befinner seg på den australske tektoniske platen regnes som et eget kontinent og derfor ikke en øy.

Merk at på norsk er ikke et kontinent det samme som en verdensdel, som både er fysisk og kulturelt avgrenset og blant annet inkluderer øyer.

Kommentarer (2)

skrev Henrik Sande

Til min kunskap er Oseania et kontinent og Australia er den største øyen i værden.

svarte Guro Djupvik

Hei, Henrik!
Det er to ulike fenomener som kalles Australia, det ene er et kontinent, det andre er landet. Her kan du lese mer om kontinentet: https://snl.no/Australia_-_kontinent
Vennlig hilsen Guro Djupvik, redaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg