Faktaboks

Melbourne
Uttale
mˈelbən
Melbourne (ved elven Yarra)

Melbourne i Australia. Nyere forretningsbebyggelse ved elven Yarra. Den vakre broen i forgrunnen er Princes Bridge. Helt til venstre sees skyskraperen Rialto Towers og helt til høyre kuppelen på Flinders Street Station. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Flinders Street Station er Australias eldste jernbanebygning (1910). I forgrunnen sees en av byens karakteristiske trikker.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Utsikt over byen og en av byens mange parker.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Melbourne er en by i Australia, hovedstad i delstaten Victoria. Byen ligger ved elven Yarras utløp i Port Phillip-bukta. Med 5 039 195 innbyggere (2022) er Melbourne Australias og Oseanias nest største by (etter Sydney). Folketallet er raskt voksende og inkluderer blant annet store grupper asiatere, grekere og italienere.

Kultur og næringsliv

Melbourne er en viktig havneby og hovedsete til flere av Australias største selskaper. Viktige næringer er finans (pensjonsfond), industri, bioteknologi, IT, utdanning, handel og turisme. Byen har landets nest travleste lufthavn (Tullamarine), gode vei- og jernbaneforbindelser og et godt utbygd offentlig transportsystem som inkluderer et av verdens største sporveisnett.

Industrien er stor og mangesidig, med produksjon av blant annet biler og bilmotorer, fly, tekstiler, kjemikalier, elektriske og elektroniske artikler. Tradisjonelt har Melbourne vært landets viktigste ullmarked. Byen har sju universiteter (det eldste fra 1853) og avdelinger for fem andre universiteter, teknisk høyskole, katolsk og anglikansk erkebispesete. Melbourne har en betydelig film- og TV-produksjon, er sete for Australian Ballet, base for en stor del av Australias musikkindustri og er kjent for sin billedkunst. Byen er også senter for store årlige internasjonale sportsbegivenheter innenfor cricket, tennis, motorsport (blant annet Formel 1) og hesteveddeløp. Flere internasjonale levekårsundersøkelser rangerer Melbourne blant verdens beste byer å bo og leve i.

Bybeskrivelse

Kart

Melbourne sentrumskart

Av /Store norske leksikon ※.

Byens sentrum med parlamentet, regjeringsbygninger og det viktigste forretningsstrøket ligger på nordsiden av Yarra og er anlagt i typisk australsk rutenettmønster. Selve Melbourne bykommune er ganske liten, men de tallrike forstedene brer seg over vide områder. Mange parkanlegg finnes i det tettbygde området.

Historie

Melbourne ble grunnlagt i 1835 og oppkalt etter Storbritannias daværende statsminister, William Lamb Melbourne. Før grunnleggelsen av Melbourne hadde området vært befolket av aboriginere i over 40 000 år. I 1851 ble Melbourne hovedstad i den britiske kolonien Victoria, og da Australia ble organisert som en forbundsstat i 1901 fikk Melbourne funksjonen som Australias hovedstad fram til 1927.

Parlamentsmøtene ble holdt i Royal Exhibition Building, hvor det ble holdt store internasjonale utstillinger i 1880 og 1888. Denne bygningen ble i 2004 sammen med de omkringliggende Carlton Gardens oppført på UNESCOs verdensarvliste. Byen var sentrum for gullrushet i 1850-årene. Melbourne var arrangør av olympiske sommerleker i 1956. I 1990-årene ble en rekke offentlige storstilte byggeprosjekter gjennomført, blant annet nytt Melbourne Museum, som er et av den sørlige halvkules største museer og Melbourne Exhibition and Convention Centre.

Norge i Melbourne

Det er et honorært norsk generalkonsulat i Melbourne.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Christian Stranger-Johannessen

Det er feil i den øverste bildeteksten:
Brua heter "Princes Bridge". Kuppelen vi ser er Flinders Street Station, noe som er lett å se fra et av de andre bildene i artikkelen. Skyskraperne heter Rialto Towers.

svarte Sten Lundbo

Mange takk for rettelsene som er innarbeidet. Mvh Sten Lundbo

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg