kamel

En domestisert baktrisk kamel i Mongolia.

Artikkelstart

Kamel, egentlig baktriakamel, er en partået klovdyrart i kamelfamilien.

Faktaboks

Uttale
bˈaktriakamel
Etymologi

Baktriakamel fra området Baktria, et tidligere navn på deler av nåværende nordlige Afghanistan.

Også kjent som

Camelus bactrianus, baktrisk kamel, topuklet kamel

Beskrivelse

Kamelen har to ryggpukler i motsetning til dromedarens ene, og har kortere ben enn dromedaren. Arten blir om lag tre meter lang. Skulderhøyden er over 2,25 m, og vekten er mellom 450 og 690 kg. Halsen er lang og krummet, hodet lite, øynene store og utstående, nesen krum og ørene korte. Halen er kort med endekvast. Albuer, knær og bryst har hornaktige, hårløse fortykkelser. Den er en nøysom planteeter.

Kamelen som husdyr

Kamelen er ett av verdens viktigste husdyr. Den brukes som trekk- og lastedyr, men holdes også på grunn av kjøtt- og melkeproduksjon. Den brukes som lastedyr i Sør-Russland og hele Asia, og som husdyr av alle steppefolk i Sentral-Asia. Den er utholdende og sterk, og kan bære omkring 250 kg. Kjøttet spises, og av melken får man smør og ost. Huden er fast og god og brukes som lær. Hårene er meget anvendelige til tekstiler, se kamelhår. Gjødselen samles opp og brukes til brensel.

Utbredelse

Kamelen stammer opprinnelig fra kinesisk Turkestan og Mongolia. Navnet skriver seg fra Baktria i Nord-Afghanistan.

På gresstepper i Sentral-Asia finnes flokker av ville baktriakameler, men disse er utrydningstruet. Den totale bestanden teller antakelig under 1000 dyr. De ville kamelene har forholdsvis mindre pukler og ingen hornfortykkelser på knærne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg