Kamel, egentlig baktriakamel, er en partået klovdyrart i kamelfamilien.

Kamelen har to ryggpukler i motsetning til dromedarens ene, og har kortere ben enn dromedaren. Arten blir om lag tre meter lang. Skulderhøyden er over 2,25 m, og vekten er mellom 450 og 690 kg. Halsen er lang og krummet, hodet lite, øynene store og utstående, nesen krum og ørene korte. Halen er kort med endekvast. Albuer, knær og bryst har hornaktige, hårløse fortykkelser. Den er en nøysom planteeter.

Kamelen er ett av verdens viktigste husdyr. Den brukes som trekk- og lastedyr, men holdes også på grunn av kjøtt- og melkeproduksjon. Den brukes som lastedyr i Sør-Russland og hele Asia, og som husdyr av alle steppefolk i Sentral-Asia. Den er utholdende og sterk, og kan bære omkring 250 kg. Kjøttet spises, og av melken får man smør og ost. Huden er fast og god og brukes som lær. Hårene er meget anvendelige til tøyveving. Gjødselen samles opp og brukes til brensel.

Kamelen stammer opprinnelig fra kinesisk Turkestan og Mongolia. Navnet skriver seg fra Baktria i Nord-Afghanistan.

På gresstepper i Sentral-Asia finnes flokker av ville baktriakameler, men disse er utrydningstruet. Den totale bestanden teller antakelig under 1000 dyr. De ville kamelene har forholdsvis mindre pukler og ingen hornfortykkelser på knærne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.