Baktrisk kamel, Mongolia
Baktrisk kamel på de mongolske steppene.

Kamel, egentlig baktriakamel, er en partået klovdyrart i kamelfamilien.

Faktaboks

Uttale
bˈaktriakamel
Etymologi

Baktriakamel fra området Baktria, et tidligere navn på deler av nåværende nordlige Afghanistan.

Også kjent som
baktrisk kamel, topuklet kamel
Vitenskapelig navn
Camelus bactrianus
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758

Beskrivelse

Kamelen har to ryggpukler i motsetning til dromedarens ene, og har kortere ben enn dromedaren. Arten blir om lag tre meter lang. Skulderhøyden er over 2,25 m, og vekten er mellom 450 og 690 kg. Halsen er lang og krummet, hodet lite, øynene store og utstående, nesen krum og ørene korte. Halen er kort med endekvast. Albuer, knær og bryst har hornaktige, hårløse fortykkelser. Den er en nøysom planteeter.

Kamelen som husdyr

Kamel med rytter på strand i solnedgang
Kamel med rytter i folkemengden på stranda i Gaza by, 2014.

Kamelen er ett av verdens viktigste husdyr. Den brukes som trekk- og lastedyr, men holdes også på grunn av kjøtt- og melkeproduksjon. Den brukes som lastedyr i Sør-Russland og hele Asia, og som husdyr av alle steppefolk i Sentral-Asia. Den er utholdende og sterk, og kan bære omkring 250 kg. Kjøttet spises, og av melken får man smør og ost. Huden er fast og god og brukes som lær. Hårene er meget anvendelige til tekstiler, se kamelhår. Gjødselen samles opp og brukes til brensel.

Utbredelse

utbredelse av kamel

Utbredelse av vill baktrisk kamel (Camelus ferus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).

utbredelse av kamel

Kamelen stammer opprinnelig fra kinesisk Turkestan og Mongolia. Navnet skriver seg fra Baktria i Nord-Afghanistan.

På gresstepper i Sentral-Asia finnes flokker av ville baktriakameler, men disse er utrydningstruet. Den totale bestanden teller antakelig under 1000 dyr. De ville kamelene har forholdsvis mindre pukler og ingen hornfortykkelser på knærne.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kamel
Camelus bactrianus
GBIF-ID
2441238

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg