Didjeridu, (engelsk didgeridoo), musikkinstrument fra Australia, særlig knyttet til Arnhem Land, karakteristisk i aboriginernes musikk.

Didjeridu er en hul trestokk som kan være fra 0,5 til 2,5 m lang og ha en diameter på 5 til 15 cm. Opprinnelig skulle den være uthult av termitter.

Didjeriduen spilles med en spesiell pusteteknikk (circular breathing) som gjør at lyden frembringes kontinuerlig, uten avbrudd pga. innpust. Den brukes både som et trompetlignende instrument og til å modifisere stemmen, og spiller en viktig rolle i aboriginenes kultur. Instrumentet har også vunnet en viss utbredelse i andre deler av verden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. januar 2017 skrev Nancy Krone

Hei
Jeg lurer på hvor gammel didjeriduen er? Har sett på ulike kilder og alle er uenige.

22. januar 2017 svarte Hallvard Godal

Hei,
Takk for spørsmål!
Det er knyttet stor grad av usikkerhet i forhold til hvor gammelt instrumentet er. Det er funnet hulemalerier ol av instrument ulike steder i Australia. De eldste er fra 1000 til 1500 år gamle. Så utfra det kan det konkluderes med at det er minst 1500 år gammelt, men hvor mye eldre enn det er usikkert.
Jeg ser det står enkelte steder på nettet at det er verdens eldste instrument, men det er nok etter all sannsynlighet feil. Det er funnet fløyter av ben som er 35000 år gamle, og sannsynligvis ble det brukt ulike typer slagverksintrumenter lenge før det.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.