didjeridu

Didjeridu er et tradisjonelt australsk aboriginsk blåseinstrument

Artikkelstart

Didjeridu er et musikkinstrument fra Australia. Instrumentet er særlig knyttet til halvøya Arnhem Land, og er karakteristisk i aboriginernes musikk.

Faktaboks

Uttale
didjeridˈu
Også kjent som

didgeridoo (engelsk)

Didjeridu er en hul trestokk som kan være fra 0,5 til 2,5 meter lang og ha en diameter på mellom 5 og 15 centimeter. Opprinnelig skulle den være uthult av termitter. Instrumentet er ofte dekorert med abstrakte figurer eller dyremotiver.

Didjeriduen spilles med en spesiell pusteteknikk (sirkulær pust) som gjør at lyden frembringes kontinuerlig, uten avbrudd på grunn av innpust. Den brukes både som et trompetlignende instrument og til å modifisere stemmen, og spiller en viktig rolle i aboriginernes kultur. Instrumentet har også fått en viss utbredelse i andre deler av verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Nancy Krone

Hei Jeg lurer på hvor gammel didjeriduen er? Har sett på ulike kilder og alle er uenige.

svarte Hallvard Godal

Hei, Takk for spørsmål! Det er knyttet stor grad av usikkerhet i forhold til hvor gammelt instrumentet er. Det er funnet hulemalerier ol av instrument ulike steder i Australia. De eldste er fra 1000 til 1500 år gamle. Så utfra det kan det konkluderes med at det er minst 1500 år gammelt, men hvor mye eldre enn det er usikkert. Jeg ser det står enkelte steder på nettet at det er verdens eldste instrument, men det er nok etter all sannsynlighet feil. Det er funnet fløyter av ben som er 35000 år gamle, og sannsynligvis ble det brukt ulike typer slagverksintrumenter lenge før det.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg