eukalyptus

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Eukalyptus er en planteslekt i myrtefamilien (Myrtaceae) med cirka 700 arter. Den vokser for det meste i Australia og Tasmania, og brukes blant annet til å utvinne harpiks, garvestoffer, eukalyptusolje og cellulose.

Faktaboks

Uttale
eukalˈyptus
Etymologi
av gresk ‘godt dekket’, fordi knoppene har et dekke som faller av ved blomstringen
Også kjent som
Eucalyptus

Beskrivelse

Dette er trær med glatt, avflassende bark og som oftest tykke, læraktige, hengende blad med blåaktig voksbelegg. Bladformen hos unge individer er ofte rund, og etter hvert som trærne vokser, blir bladene gradvis mer avlange. I blomsten er kronbladene sammenvokst og faller av som en hette (kalyptos på gresk betyr dekke, jamfør slektsnavnet). Frukten er en krukkeformet, vedaktig kapsel med mange små frø.

Mangfold

Det er hittil registrert cirka 700 arter, de fleste i Australia og på Tasmania, og noen få i Ny-Guinea, Filippinene, Malaysia og Indonesia. En rekke av artene kan krysse seg, og artsbegrepet i slekten er derfor problematisk. Kanskje er artsantallet snarere rundt 500. Fossile arter er kjent fra Europa og Grønland. I Australia danner karritre, jarrahtre, wandoo (latinsk navn: Eucalyptus reducta) og flere andre arter vidstrakte skoger. Enkelte arter kan bli over 100 meter høye.

Bruksområder

Av barken og bladene utvinnes harpiks, garvestoffer og eukalyptusolje som brukes i teknikk og medisin. De oljeaktige terpenoidene som utvikles i blad og bark er meget brennbare, slik at skogbranner i eukalyptus-skoger kan få eksplosive forløp.

  • Fellandren fås av arten Eucalyptus amygdalina
  • Kinoharpiks («Botany Bay kino») fås av artene Eucalyptus leucoxylon og Eucalyptus recinifera
  • En slags gummi fås av Eucalyptus gigantea

Febertre, som omfatter flere arter, deriblant Eucalyptus globolus, ble fra 1850-årene plantet spesielt i Middelhavslandene og California for å tørke ut våtmarker og derved fjerne leveområder for malariamygg.

Arter av eukalyptus-slekten plantes også i tropiske og tempererte strøk som prydtre eller kilde for tømmer, cellulose, ved, trekull og biobrensel. Veden hos eukalyptus er ofte temmelig tung, densitet ved 15 prosent fuktighet er fra 0,70 til 1,00 gram/cm3, og den har vanligvis god styrke og holdbarhet. Trærne vokser raskt og kan være hogstmodne på 8–10 år. Eucalyptus gigantea importeres dels som erstatning for eik, under de noe misvisende navnene «tasmansk eik» og «chilensk eik». Det har de senere år også vært importert en del eukalyptus til parkett.

Invaderende art

I deler av verden, utenfor det opprinnelige vokseområdet, kan eukalyptus-arter opptre som invaderende og skadelige for det lokale artsmangfoldet, og det er en rekke steder satt i gang tiltak for å begrense utbredelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg