Nebbdyr har en bred snute som minner om et andenebb. Det lever i elver på Tasmania og i det østlige Australia.

Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Nebbdyr, pattedyrart som legger egg. Sammen med fire arter maurpinnsvin utgjør nebbdyrene ordenen kloakkdyr, som er de eneste pattedyrene som legger egg. Nebbdyrene lever i Tasmanias og det østlige Australias elver. 

Nebbdyrene har en tett, brun hårkledning og en lang, bred snute som minner om et andenebb, dekket av hornskjeder. Kjevene hos de voksne er tannløse, isteden utvikles en hornplate i hver kjeve. Unge dyr har noen få funksjonelle tenner. Øyne og ører er meget små.

De har fem klør på for- og baklemmene; fingrene, respektive tærne, er forent ved en svømmehud.

Nebbdyrene er en av få giftige pattedyr. Bakføttene hos hannen har en hul spore som står i forbindelse med giftkjertler; brukes trolig mest for å forsvare reviret mot andre hanner.

Halen er bred og flat og ligner beverens hale. Kroppslengde 30–45 cm, hale 10–15 cm, vekt 0,5–2 kg, nebblengde ca. 6 cm. Hunner er noe mindre enn hanner.

Nebbdyret lever i Tasmanias og det østlige Australias elver. Dyret graver ganger i bratte elvebredder som fungerer som skjulested. Hunnene graver i tillegg svært lange ganger (opptil 18 meter) som ender i et kammer. Her legger hun 1–3 (vanligvis 2) egg, som ruges på i 8–10 dager før de klekkes. Ungene forlater ikke hulen før etter om lag 4 måneder.

Lever av smådyr i ferskvann, særlig muslinger og snegler. Under vann lukkes både øyne og ører; føden blir lokalisert ved hjelp av nebbet, som er utstyrt med føleorganer; nebbet reagerer også på elektriske signaler fra muskelaktivitet hos byttedyr. Byttedyr samles midlertidig i kinnposer. Nebbdyret er mest aktiv i tussmørke. Ble tidligere jaktet pga. pelsen og gikk tilbake i antall, men ser nå ut til å ha gode bestander i størstedelen av utbredelsesområdet.

Nebbdyrene er eneste nålevende art i nebbdyrfamilien.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.