nebbdyr

Nebbdyr har en bred snute som minner om et andenebb. Det lever i elver på Tasmania og i det østlige Australia.

av . Begrenset gjenbruk

Nebbdyr svømmende under vann; føden lokaliseres ved hjelp av nebbet, som er utstyrt med føleorganer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Nebbdyr av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Nebbdyr er en pattedyrart som legger egg. I likhet med andre pattedyr produserer hunnen melk, men de deler også flere trekk med fugler og krypdyr. Til forskjell fra de andre pattedyrene legger nebbdyrhunnen egg. Nebbdyrhannen produserer gift, noe som er svært uvanlig hos pattedyr.

Faktaboks

Også kjent som
Ornithorhynchus anatinus

Sammen med fire arter maurpinnsvin utgjør nebbdyrene ordenen kloakkdyr, som er de eneste eggleggende pattedyrene. Nebbdyrene lever i Tasmanias og det østlige Australias elver.

Beskrivelse

Nebbdyrene har en tett, brun hårkledning og en lang, bred snute som minner om et andenebb, dekket av hornskjeder. Kjevene hos de voksne er tannløse, isteden utvikles en hornplate i hver kjeve. Unge dyr har noen få funksjonelle tenner. Øyne og ører er meget små.

De har fem klør på for- og baklemmene; fingrene, respektive tærne, er forent ved en svømmehud.

Nebbdyrene er ett av få giftige pattedyr. Bakføttene hos hannen har en hul spore som står i forbindelse med giftkjertler. Denne brukes trolig mest for å forsvare reviret mot andre hanner.

Halen er bred og flat og ligner beverens. Kroppslengden er 30–45 cm, halen 10–15 cm og vekten 0,5–2 kg. Nebblengden er ca. 6 cm. Hunner er noe mindre enn hanner.

Levevis

Dyret graver ganger som fungerer som skjulested i bratte elvebredder. Hunnene graver i tillegg svært lange ganger, opptil 18 meter, som ender i et kammer. Her legger hun 1–3 (vanligvis to) egg, som ruges på i 8–10 dager før de klekkes. Ungene forlater ikke hulen før etter om lag fire måneder.

Nebbdyret lever av smådyr i ferskvann, særlig muslinger og snegler. Under vann lukkes både øyne og ører. Føden blir lokalisert ved hjelp av nebbet, som er utstyrt med føleorganer. Nebbet reagerer også på elektriske signaler fra muskelaktivitet hos byttedyr, som samles midlertidig i kinnposer.

Nebbdyret er mest aktivt i tussmørke. Det ble tidligere jaktet på grunn av pelsen og gikk tilbake i antall, men ser nå ut til å ha gode bestander i størstedelen av utbredelsesområdet.

Systematikk

Nebbdyrene er eneste nålevende art i nebbdyrfamilien.

Genetikk

Nebbdyret har 52 kromosomer hvorav 10 av dem er kjønnskromosomer.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Warren W. C., Mardis E.R., Wilson R.K., et al., Genome analysis of the platypus reveals unique signatures of evolution, Nature, vol 453, 8. mai 2008, s. 175-184. Fri tilgang.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg