Australia og England under en landskamp i cricket i Melbourne i desember 2021.
Australia og England under en landskamp i cricket i Melbourne i desember 2021. . Av /AP/NTB. Begrenset gjenbruk

Idrett i Australia

YMCA women
Studenter ved Sydney University spiller cricket, 1941. Cricket er en nasjonalidrett i Australia.
Av /State Library of New South Wales.
Lisens: CC PDM
Kroppstakling i australsk fotball

Artikkelstart

Australia regnes som en av verdens fremste idrettsnasjoner og har et meget entusiastisk og patriotisk idrettspublikum. De to store lagidrettene er cricket og australsk fotball. Australsk fotball spilles i perioden april til oktober, mens Cricket spilles i perioden fra september til april. Australia har gjennom historien vært både en ledende cricketnasjon internasjonalt, og sporten regnes som den mest populære i sommermånedene. Den fremste australske cricketspiller gjennom historien er Donald Bradman,

Australsk fotball

Australsk fotball ligner både rugby og irsk gælisk fotball. Rundt 1850 var det stor utvandring til Australia og delstaten Victoria og området rundt byen Melbourne på grunn av rike gullforekomster. Fotballen utviklet seg i området på denne tiden. I nyere tid har idretten spredt seg østover i landet, der cricket tradisjonelt har dominert, og det spilles idag også noen steder utenfor Australia. For eksempel har vi noen få norske lag, med Oslo Crows som det ledende.

Rugby og vannsport

Rugby er også en svært populær sport i Australia, og landslaget har vunnet flere verdensmesterskap i begge de to formene av spillet.

Innen individuelle idretter er vannsport populært, og det er ikke unaturlig da folk stort sett bor ved kysten. Australia er ved siden av USA også verdens ledende svømmenasjon, med utøvere som Dawn Fraser og Ian Thorpe, og surfing og seilsport drives langs hele kysten.

Tennis og friidrett

Tennis har lange tradisjoner, med navn som Margaret Court, Roy Emerson, Rod Laver, John Newcombe og Ken Rosewall, og Australia har vunnet Davis Cup 28 ganger. Australian open er en av de fire store tennisturneringene i løpet av sesongen og arrangeres vanligvis i januar.

Kjente australske friidrettsstjerner er Ron Clarke, Herb Elliott og Cathy Freeman. Australiere har også hevdet seg godt både i bilsport og motorsykkelsport; blant annet vant Jack Brabham VM i Formel 1 tre ganger. Jakara Anthony sikret seg også gull i freestyle i vinter-OL i Beijing i 2022. Melbourne Cup er en verdenskjent begivenhet innen galoppsport.

Sykling

Også innen landeveissykling har Australia levert en jevn strøm av sterke ryttere. Cadel Evans ble den første australier til å vinne Frankrike rundt i 2011, mens Mathew Hayman vant den prestisjetunge klassikeren Paris–Roubaix i 2016. I 2022 vant Jai Hindlay Italia rundt.

Australia har arrangert olympiske leker to ganger, i Melbourne i 1956 og i Sydney i 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg