Religionsfrihet er gitt strafferettslig vern i Lov av 20. mai 2005 nr. 28 om straff (straffeloven) § 185 som beskytter mot diskriminerende offentlig omtale og hatefulle ytringer på grunn av noens hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse, religion eller livssyn, homofile orientering, eller nedsatte funksjonsevne. Den påfølgende § 186 gir vern for de samme gruppene mot «den som i ervervsmessig eller liknende virksomhet nekter en person varer eller tjenester». Bestemmelsen i straffeloven av 1902 § 142 om straff for blasfemi, ble derimot opphevet i 2015.
Lov av 16. juni 2017 nr. 51 om likestilling og forbud mot diskriminering § 6 sikrer religionsfrihet ved å forby diskriminering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder eller kombinasjoner av disse grunnlagene.
Også Lov av 18. mai nr. 21 om gjennomføring av straff mv. (straffegjennomføringsloven) sikrer religionsfriheten i § 23, som slår fast at «Kriminalomsorgen skal gi innsatte mulighet til å utøve religion og livssyn». Bestemmelsene om asyl i Lov av 15. mai 2008 nr. 35 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven) sikrer religionsfriheten ved å gi adgang til asyl for dem som «har en velbegrunnet frykt for forfølgelse på grunn av etnisitet, avstamning, hudfarge, religion, nasjonalitet, medlemskap i en spesiell sosial gruppe eller på grunn av politisk oppfatning».
Retten til fritak fra avtjening av verneplikt av overbevisningsgrunner, som er et av kjerneområdene for religionsfriheten, er nedfelt i Lov av 12. august nr. 77 om verneplikt og tjeneste i Forsvaret m.m. (forsvarsloven) § 35, som sikrer fritak for de som har en alvorlig overbevisning og verdier som er av fundamental betydning for dem.
Religionsfriheten er også vernet gjennom en rekke andre bestemmelser om alt fra behandling av sensitive personopplysninger om religionstilhørighet i regi av offentlige myndigheter, til særskilte bestemmelser om fritak fra stiftelseslovgivningen og om fritak fra skatt og merverdiavgift for religiøse organisasjoner. Religionsfriheten er heller ikke avgrenset til de levende, men kan også påkalles for avdøde, som etter Lov av 7. juni 1996 nr. 32 om gravplasser, kremasjon og gravferd (gravferdsloven) § 1 har rett til å gravlegges «med respekt for avdødes religion eller livssyn.»
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.