Finnmark er det norske fylket som har færrest industri-sysselsatte.

Industri-næringen i Finnmark har tradisjonelt først og fremst vært knyttet til fiskeri. Derfor dominerer næringsmiddelindustrien med 68 % av de sysselsatte i industri og bergverk (2001, og det aller meste av dette er fiskeindustri.

Alle anleggene er bygd etter 1945 og finnes spredt langs hele kysten i alle større fiskevær. Siden råstofftilgangen er skiftende, opplever fiskeindustrien både sesongmessige og mer langsiktige svingninger i sysselsettingen. På 2000-tallet er oljevirksomhet i ferd med å bli viktigste næringsgren.

Den nest største industrigrenen i fylket er verkstedindustrien med en sysselsettingsandel på knapt 12 %. Denne sektoren driver hovedsakelig med reparasjoner og servicetjenester på lokale markeder, særlig reparasjoner av båter. På 2000-tallet har oljevirksomhet bestilt stadig mer fra verksteder og forsyningsbaser.

Utbyggingen av Snøhvitfeltet med ilandførings- og gassprosesseringsanlegg på Melkøya ved Hammerfest har fått stor betydning for industrisysselsettingen i fylket; her var det 1000 arbeidsplasser frem til driften startet i 2007. I 2017 var det her 450 industriarbeidsplasser. Totalt hadde Hammerfest 1200 arbeidsplasser i 2017 som var oljerelaterte.

Aktiviteten i Barentshavet og Norskehaveter økende. Funn av Goliat i 2000 og Skrugard i 2011 viser stort potensiale for petroleum i området. I 21. konsesjonsrunde 2011 ble det tildelt 12 utvinningstillatelser i Barentshavet og 12 i Norskehavet. Utbygging av dagens funn vil gi 13 000 nye arbeidsplasser de nærmeste årene.

Grafisk industri/forlag (aviser med mer) har knapt 12 % av industriens sysselsetting.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. august 2014 skrev Lars Petter Berg

Hei,

Du skriver at "utbyggingen av dagens funn vil gi 13000 nye arbeidsplasser de nærmeste årene". Er dette tall du har fra SSB? Eller hva er kilden på dette?

10. august 2014 skrev Svein Askheim

Dette er konsensus på Barentshav-konferanser og det som finnes av prognoser, som selvfølgelig innebærer mye usikkerhet.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.