Vest-Finnmark

Alta museum, helleristningsfeltet ved Altafjorden.

Artikkelstart

Vest-Finnmark er et distrikt i Troms og Finnmark fylke, med et areal på 29 877 kvadratkilometer. Distriktet utgjør området mellom Sværholthalvøya i øst og Norskehavet i vest, med Altafjorden, øyene i Lopphavet, Porsangerhalvøya, Porsangerfjorden og størstedelen av Finnmarksvidda.

Vest-Finnmark omfatter de ti kommunene Alta, Loppa, Hasvik, Hammerfest, Kvalsund, Måsøy, Nordkapp, Porsanger, Karasjok og Kautokeino.

Langs kysten har landskapet et arktisk preg med alpine landformer som tinder, botner og enkelte breer. Finnmarksvidda består av tørre, bølgende åslandskap. Kysten i Vest-Finnmark ligger i le av en rekke øyer, de største fra sør/vest: Loppa, Silda, Stjernøya, Seiland, Sørøya, Kvaløya, Rolvsøya, Ingøya, Havøya, Hjelmsøya, Måsøya og Magerøya. Det meste av landskapet ligger under 600 meter over havet, mens Gaisene strekker seg opp til 1000 meter.

Berggrunnen i lavlandet består av opptil 2500 millioner år gammel gneis som lokalt er gjennomsatt av eruptivmasser, særlig gabbro, i kaledonsk tid. Gneisen tilsvarer grunnfjellet i Øst-Finnmark. Over gneisen ligger flere kaledonske skyvedekker som danner Gaisene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg