Finnmarksvidda (kart)

Finnmarksvidda. Kart.

Finnmarksvidda. Varetransport med rein på gammel, tradisjonell måte. I dag foregår transport oftest med snøscooter.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Finnmarksvidda er ei fjellvidde i Finnmark som dekker mesteparten av indre Finnmark. Vidda ligger sør for Gaissene og strekker seg fra Kvænangen og Nordreisa i vest til Tanaelva, Sør-Varanger og Varangerhalvøya i øst. I sørvest, sør og øst strekker den seg inn i Finland.

Natur

Finnmarksvidda, øst i Karasjok, sommeren 2005

Finnmarksvidda er Norges største vidde med et flateinnhold på mer enn 22 000 kvadratkilometer. Fra vest til øst og fra nord til sør er det vel 33 mil. Finnmarksvidda utgjør over halvparten av Norges viddeområde og en femtedel av Norges frie naturareal.

Vidda er et fjellplatå på 300–500 meter over havet. Landskapet veksler mellom krattbjørkeskog med jevnt bølgende vidder og fjellkolleterreng og snaufjell med mange fiskerike vann og vassdrag. Mesteparten av vidda er dekket av morene fra siste istid.

Finnmarksviddas grunnfjellsområde er en geologisk provins som består av gneis fra prekambrium. Tilsvarende bergarter finnes også i Øst-Finnmarks grunnfjellsområde. Lokalt finnes grunnfjellsvinduer av betydelig eldre bergarter.

Geachoaivigranitten sørøst for Polmak og Neiden-granitten ble dannet for omtrent 2500 millioner år siden. Disse er lite deformerte og skjærer gjennom den eldre gneisen.

I den sørlige delen av Pasvikdalen ble det for 2500 millioner år siden dannet vulkanske og sedimentære bergarter som utgjør Petsamo-supergruppen.

I skogområdene i Pasvikdalen finnes elg og bjørn.

I våtmarksområdene på Finnmarksvidda hekker mange arter av vadefugl, ender, gjess og sangsvaner. Innsjøene har bestander av røye og ørret og i sør, samt gjedde, sik og abbor. Det er flere lakseelver. Finnmarksvidda er vinterbeite for rein. Dessuten finnes jerv, ulv og gaupe.

Finnmarks største innsjø, Iešjávri, ligger sentralt på vidda og i sørøst finnes Øvre Anárjohka nasjonalpark.

Finnmarksvidda har innlandsklima og er Norges kaldeste område vinterstid.

Næringsliv

Området er del av det samiske kjerneområdet der reindrift er den viktigste næringsveien. På 2000-tallet er antall rein fordoblet til over 200 000 dyr. Jordbruk finnes kun i et par mindre grender.

Kultur

På vidda finnes utallige fotturløyper og en rekke turisthytter og fjellstuer. De fleste hyttene ble bygget som fangsthytter langs tidligere ferdselsveier. Hvert år arrangeres Finnmarksløpet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (10)

skrev joachim gjelsvik

Hva brukes finnmarksvidda til???? har naturfagoppgave, finner ingenting! og hvorfor er det så mye reinsdyr i finnmark?

svarte Svein Askheim

Les http://snl.no/Finnmark/n%C3%A6ringsliv.

svarte Georg Kjøll

Hei Joachim. Tipset til Svein er bra, der har du flere artikler om næringsliv i Finnmark du kan lese videre på. Hvis du skal skrive spesielt om reinsdyr kan du gå rett hit: http://snl.no/Finnmark/reindriftDet er også en fin nettside som heter reindrift.no hvor det står en del som kanskje kan være nyttig for deg. Prøv f.eks.: http://www.reindrift.no/?id=973&subid=0 om reindriftens historie og http://www.reindrift.no/?id=157&subid=0 som har svar på noen ofte stilte spørsmål. Lykke til med oppgaven!Med vennlig hilsen,Georg KjøllRedaktør

skrev Karuniya Somasundram

Hei. Jeg har fått skoleoppgave å finne hva som er Norges største fjellvidda. Jeg har lest bøker og i internettet. Noen ganger står det Hardangervidda, andre ganger står det Finnmarksvidda. Jeg blir forvirret. Er Finnmarksvidda Norges største fjellvidde? Kan dere sende svar før tirsdag den 3.juni.2014. Hilsen: Karuniya

svarte Svein Askheim

Hei!Takk for din henvendelse. Arealet til Finnmarksvidda på 22 000 og Hardangervidda på 8000 kvadratkilometer er nå lagt til i artiklene. Finnmarksvidda er Norges største vidde og Hardangervidda Europas største høyfjellsvidde.mvh Svein

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg