krykkje

Krykkje

av . Begrenset gjenbruk
krykkje av . CC BY SA 3.0
Krykkjekoloni på Kårøya, Røst.
av . CC BY NC SA 3.0
Krykkje av . CC BY SA 3.0
Krykkje. Rissa tridactyla. av . CC BY SA 3.0

Krykkje, fugleart i måkefamilien. Også kalt tretået måke fordi baktåen praktisk talt mangler.

Faktaboks

Også kjent som
Rissa tridactyla

Krykkje har en størrelse og utseende omtrent som fiskemåke, grå og hvit, men bena er svarte og vingespissene er svarte (uten hvite tupper som fiskemåke). Ungfugler og voksne i vinterdrakt har en svart flekk bak øyet, og ungfuglene har et svart bånd over nakken.

Arten er utbredt i Nord-Atlanteren og Nordishavet. I Norge i fuglefjell fra Rogaland til Finnmark og Svalbard, til dels i store kolonier. Den kan også ha reir på hus ved havna, som i Ålesund og mange steder i Nord-Norge. Det skålformede reiret plasseres på en smal hylle. De 2–3 gråbrune eggene med mørke flekker ruges av begge kjønn i 26–28 døgn. Ungene holder seg i reiret til de blir flygedyktige 40–45 dager gamle.

Lever av fisk og marint dyreplankton. Den er trekkfugl. Norske ringmerkede fugler er gjenfunnet langs kystene av hele Nord-Atlanteren. En del krykkjer oppholder seg i norske farvann i vinterhalvåret. Bestanden har hatt en tilbakegang de senere årene, og er oppført på den norske rødlisten som «sårbar» på fastlandet og «nær truet» på Svalbard.

Jakt i Norge

Jakt på krykkje var tidligere tillatt, på lik linje med jakt på flere andre måkearter. Med innføring av nye jaktforskrifter 2007 ble den imidlertid fredet; bakgrunnen er bestandsnedgangen.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg