krykkje av Per Harald Olsen/NTNU. CC BY SA 3.0

Krykkje, fugleart i måkefamilien. Også kalt tretået måke fordi baktåen praktisk talt mangler.

Krykkje har en størrelse og utseende omtrent som fiskemåke, grå og hvit, men bena er svarte og vingespissene er svarte (uten hvite tupper som fiskemåke). Ungfugler og voksne i vinterdrakt har en svart flekk bak øyet, og ungfuglene har et svart bånd over nakken.

Arten er utbredt i Nord-Atlanteren og Nordishavet. I Norge i fuglefjell fra Rogaland til Finnmark og Svalbard, til dels i store kolonier. Den kan også ha reir på hus ved havna, som i Ålesund og mange steder i Nord-Norge. Det skålformede reiret plasseres på en smal hylle. De 2–3 gråbrune eggene med mørke flekker ruges av begge kjønn i 26–28 døgn. Ungene holder seg i reiret til de blir flygedyktige 40–45 dager gamle.

Lever av fisk og marint dyreplankton. Den er trekkfugl. Norske ringmerkede fugler er gjenfunnet langs kystene av hele Nord-Atlanteren. En del krykkjer oppholder seg i norske farvann i vinterhalvåret. Bestanden har hatt en tilbakegang de senere årene, og er oppført på den norske rødlisten som «sårbar» på fastlandet og «nær truet» på Svalbard.

Jakt på krykkje var tidligere tillatt, på lik linje med jakt på flere andre måkearter. Med innføring av nye jaktforskrifter 2007 ble den imidlertid fredet; bakgrunnen er bestandsnedgangen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.