Teist
Teist ved hekkeplassen. Det røde gapet er typisk for hekkende fugler.
Teist
Av /Shutterstock.

Teist er en fugleart i alkefamilien. I sommerdrakt er teisten beksvart med et stort, hvitt felt på vingen, svart nebb og sterkt røde ben. Teisten er utbredt langs hele norskekysten, men hekker forholdsvis lokalt og fåtallig i Sør-Norge. På Vestlandet kalles den teste, på Sørlandet «Per drikker», fordi den har for vane stadig å dyppe nebbet i vann når den svømmer.

Faktaboks

Også kjent som
Black guillemot
Vitenskapelig navn
Cepphus grylle
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
NT – Nær truet
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Teist
Teist i vinterdrakt. Eastbourne, England, Storbritannia.
Teist
Av /Shutterstock.

Teisten er en mellomstor alkefugl, betydelig mindre enn alke og lomvi som den ellers minner om i form. Det engelske navnet blir direkte oversatt svart lomvi, men om vinteren skifter teisten fjærdrakt og blir nesten hvit. Norske teister veier omtrent 400–500 gram og har en lengde på omtrent 34 cm. Nebbet er svart og bena er sterkt røde, og i hekketiden er også munnen og svelget rødt, noe som er regnet som et signal om kvalitet til aktuelle hekkepartnere, se sekundære kjønnskarakterer.

Forplantning

Cepphus grylle

Egg av teist.

I motsetning til de andre alkefuglene, som alltid bare har ett egg, legger teisten oftest to, iblant tre egg. Eggene legges som regel rett på småstein, men det hender at teisten samler reirmateriale som reirskålen pyntes med. Teisten kan hekke solitært men også i kolonier, og gjerne i trange fjellsprekker og steinurer. Koloniene kan bestå av flere hundre par, og slike kolonier er spesielt utsatt for predasjon fra firbente predatorer som for eksempel mink.

Næring

Teist
Teist i vinterdrakt med en fisk den har fanget.
Teist
Av /Shutterstock.

I motsetning til de andre alkefuglene hos oss som gjerne søker næring i åpne vannmasser (pelagisk), er teisten ofte på næringsøk kystnært, og som regel i områder med tareskog. Hovednæringen er ulike småfisk, og i tillegg tar den noe skalldyr og andre marine organismer.

Utbredelse og bestandsendringer

Teisten er en marin art som hekker langs det meste av kysten vår, men forholdsvis fåtallig og lokalt i Sør-Norge. Globalt er arten utbredt både i Atlanteren og i helt nord i Stillehavet, og i Europa hekker det teist nordover fra Irland og rundt Barentshavet til Novaja Semlja. Artens bestand er utfordrende å estimere da teisten hekker skjult, og det nyeste bestandsanslaget fra 2015 er på omtrent 35 000 par langs norskekysten og 21 000 par på Svalbard.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

teist
Cepphus grylle
Artsdatabanken-ID
3607
GBIF-ID
2481312

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg