Hyse, benfiskart i torskefamilien, på Sør- og Østlandet kalt kolje. Hyse er en av de viktigste arter blant matnyttige torskefisker. Ryggen mørk, gråfiolett, sidene lysere sølvgrå, buken hvit. Munnen sterkt overbitt, stor skjeggtråd, mørk sidelinje som er lett buet. Hysen har en stor, svart flekk på hver side under midten av første ryggfinne. Lengde alminnelig til 70 centimeter, opptil 110 centimeter.

Lever på dypere vann (50–300 meter) over bløt bunn hvor den ernærer seg av bunndyr, men tar også sild, lodde og annen småfisk. Finnes på begge sider av Nord-Atlanteren, fra Portugal til Barentshavet, fra Cape Hatteras til det sørlige Labrador. Gyter pelagiske egg om våren i vann med høy saltholdighet, og yngelen driver pelagisk til den er cirka 10 centimeter. Særlig viktige gytefelter er nordlige del av Nordsjøen og utenfor Møre–Trøndelag. Hysen vokser hurtig og kan bli 20 år.

Hyse er en mager fisk på linje med torsk. Den fiskes mest med trål og line i Nordsjøen, Barentshavet og ved Island. Hysen forvaltes som to ulike bestandsenheter: nordøstarktisk hyse med hovedgyteområde ved vestkanten av Tromsøflaket, og en bestand felles for Nordsjøen, Skagerrak og vest av Skottland.

Den siste bestanden gyter på flere ulike gyteområder. For denne sørlige bestanden har norske fartøy en kvote på 7-8 000 tonn av en totalkvote på rundt 40 000 tonn. Ifølge det internasjonal havforskningsrådet (ICES) er bestanden i Nordsjøen, Skagerrak og vest av Skottland i dårlig forfatning og høstingen er ikke bærekraftig.

Bestanden av nordøstarktisk hyse har de siste år vært på det som regnes som historisk høyt nivå. I 2018 var kvoten for denne bestanden på over 200 000 tonn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.