Hyse, benfiskart i torskefamilien, på Sør- og Østlandet kalt kolje. En av de viktigste arter blant matnyttige torskefisker. Ryggen mørk, gråfiolett, sidene lysere sølvgrå, buken hvit. Munnen sterkt overbitt, stor skjeggtråd, mørk sidelinje som er lett buet. Stor, svart flekk på hver side under midten av første ryggfinne. Lengde alminnelig til 70 cm, opptil 1 m.

Lever på dypere vann (50–300 m) over bløt bunn hvor den ernærer seg av bunndyr, men tar også sild, lodde o.a. småfisk. Finnes på begge sider av Nord-Atlanteren, fra Portugal til Barentshavet, fra Cape Hatteras til det sørlige Labrador. Gyter pelagiske egg om våren i vann med høy saltholdighet, og yngelen driver pelagisk til den er ca. 10 cm. Særlig viktige gytefelter er nordlige del av Nordsjøen og utenfor Møre–Trøndelag. Hysen vokser hurtig og kan bli 20 år.

Hyse er en mager fisk på linje med torsk. Fiskes mest med trål og line i Nordsjøen, Barentshavet og ved Island. I Nordsjøen er hysen hardt beskattet med totalfangster rundt 100 000 tonn til konsum. Norge tar bare 2000–3000 tonn av dette. Bestanden av norsk-arktisk hyse (Barentshavet) har svingt svært mye fra 1970-årene av, og var nede på ekstremt lave nivåer i 1983–84. Pr. 1999 beregnes bestanden til 260 000 tonn. Norge landet rundt 40–100 000 tonn årlig i perioden 1994–2002. Det forventes fortsatt store svingninger i bestandsstørrelsen i årene som kommer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.