Hyse (kolje).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hyse er en fiskeart i torskefamilien. På Sør- og Østlandet kalles den oftest kolje. Hysa er en av de viktigste artene blant våre matnyttige torskefisker. Ryggen er mørk til gråfiolett, sidene lysere sølvgrå og buken hvit. Munnen er sterkt overbitt med en stor skjeggtråd. Den mørke sidelinjen er lett buet. Hysa har en stor, svart flekk på hver side under midten av første ryggfinne.

Faktaboks

Også kjent som
kolje
Vitenskapelig navn
Melanogrammus aeglefinus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
VU – Sårbar

Arten finnes på begge sider av Nord-Atlanteren, fra Portugal til Barentshavet, fra Cape Hatteras til det sørlige Labrador.

Hysa lever på relativt dypt vann (50–300 meter) over bløt bunn hvor den ernærer seg av ulike bunnlevende dyr. Større hyser tar også sild, lodde og annen småfisk. Hysa vokser hurtig og kan bli 20 år. Alminnelig lengde er på 70 centimeter, men den kan bli opptil 110 centimeter lang.

Hysa er vårgyter og gytingen skjer i de fri vannmasser. Både egg og yngelen er pelagiske og driver med de frie vannmassene. Når den unge hysa når en lengde på cirka 10 centimeter, søker den mot bunnen. Særlig viktige gytefelter er nordlige del av Nordsjøen og utenfor Møre–Trøndelag.

Fangst

Hysa er en mager fisk på linje med torsk. Den fiskes mest med trål og line i Nordsjøen, Barentshavet og ved Island. Den forvaltes som to ulike bestandsenheter: nordøstarktisk hyse med hovedgyteområde ved vestkanten av Tromsøflaket, og en bestand felles for Nordsjøen, Skagerrak og vest av Skottland.

Den siste bestanden gyter på flere ulike gyteområder. For denne sørlige bestanden har norske fartøy en kvote på 7000–8000 tonn av en totalkvote på rundt 40 000 tonn. Ifølge det internasjonale havforskningsrådet (ICES) er bestanden i Nordsjøen, Skagerrak og vest av Skottland i dårlig forfatning, og høstingen er ikke bærekraftig.

Bestanden av nordøstarktisk hyse har de siste år vært på det som regnes som historisk høyt nivå. I 2018 var kvoten for denne bestanden på over 200 000 tonn.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hyse
Melanogrammus aeglefinus
Artsdatabanken-ID
42800
GBIF-ID
2415822

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg