Faktaboks

Også kjent som

Deanušaldi (nordsamisk), Tenonsilta (kvensk)

Innbyggertall
743 (SSB, 2023)
Landareal
1,2 km²
Tettstedsnummer
8661 Tana bru

Tana bru er et tettsted i Tana kommune i Finnmark. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 1,2 km², og har 743 innbyggere (2023).

Tana bru er administrasjonssenter i Tana kommune. Tettstedet ligger ved E6 på vestsiden av elva Deatnu (Tana).

Samferdsel

Tana bru er et viktig veiknutepunkt. Langs elva fortsetter riksvei 890 nordover til Berlevåg og Båtsfjord. Riksvei 98 fører nordover og senere vestover til Lakselv. Sørvestover fører E6 til Karasjok og riksvei 895 til Finland.

Skråstagsbrua Tana bru åpnet den 14. september 2020 og erstattet ei hengebru fra 1948.

Historikk og kultur

Tana sentrum lå tidligere på Langnes ved Tanamunningen der fugl, sel og spesielt fisk ble utnyttet. Sjøørretfiske, komsafiske, har fortsatt betydning. Det lå kirke og kirkegård der, og på Gullholmen var et stort marked.

Lávvonjárga var et viktig handels- og samlingssted som ikke ble brent under andre verdenskrig; se artikkel om brent jord. Stangnes hadde allerede på 1500-tallet handelshus. I Vagge ble det bygget en guano-fabrikk på 1800-tallet og senere dampskipskai.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg