Tana bru - tettsted

Tana bru, Deanu šaldi, er et tettsted og administrasjonssenter i Tana kommune i Troms og Finnmark fylke. Tettstedet ligger ved E6 på vestsiden av elva Deatnu (Tana).

Faktaboks

også kjent som:

Deanušaldi (nordsamisk), Tenonsilta (kvensk)

innbyggertall:
677 (2014)

Samferdsel

Deanu šaldi er et viktig veiknutepunkt. Langs elva fortsetter riksvei 890 nordover til Berlevåg og Båtsfjord. Riksvei 98 fører nordover og senere vestover til Lakselv. Sørvestover fører E6 til Karasjok og riksvei 895 til Finland.

Hengebrua Tana bru ble bygd i 1948 og er med et hovedspenn på 194 meter Norges lengste myke hengebru. Den ble erstattet med ny bru som åpnet den 14. september 2020.

Historikk og kultur

Tana sentrum lå tidligere på Langnes ved Tanamunningen der fugl, sel og spesielt fisk ble utnyttet. Sjøørretfiske, komsafiske, har fortsatt betydning. Det lå kirke og kirkegård der, og på Gullholmen var et stort marked.

Lávvonjárga var et viktig handels- og samlingssted som ikke ble brent under andre verdenskrig; se artikkel om brent jord. Stangnes hadde allerede på 1500-tallet handelshus. I Vagge ble det bygget en guano-fabrikk på 1800-tallet og senere dampskipskai.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg