Altaelva
Elvegjelet Sautso og Altaelva ved Gabofossen.
Av /Kraftmuseet.
Lisens: CC BY SA 2.0

Altaelva er ei elv i Alta og Kautokeino kommuner i Troms og Finnmark fylke. Elva er 240 kilometer lang og dermed fylkets tredje største elv etter Deatnu (Tanaelva) og Pasvikelva. Det er Norges tiende lengste elv, og et nasjonalt laksevassdrag.

Altavassdraget

Altadammen under bygging i 1986
/Norges vassdrags- og energidirektorat.
Alta-saken

På 1970-tallet og frem mot 1982 var det store protester mot utbygging av Altavassdraget til kraftformål, den såkalte Alta-saken.

Av .

Altaelva kommer fra en rekke småvann i Kautokeino ved riksgrensen mot Finland. I sitt øverste løp heter den Guovdageaineatnu; Kautokeinoelva. Den renner mot nord og inn i Alta kommune gjennom den oppdemmede innsjøen Virdnejávri som er magasin for Alta kraftverk. Kraftverket ble satt i drift i 1987 etter en omstridt utbygging, se Alta-saken.

Nedenfor demningen renner elva under navnet Altaelva mot nordvest gjennom Šávču canyon og ned Altadalen. Den munner ut innerst i Altafjorden ved Alta by. De viktigste bielvene er Čábardasjohka, Láhpojohka, Mázejohka og Eibyelva. Altaelva danner flere stryk og fossefall, mens nederste del er stort sett farbar med elvebåt.

Nedbørfeltet er på 7390 kvadratkilometer. Gjennomsnittlig vannføring ved utløpet er 90 kubikkmeter per sekund og ved største flom 1200 kubikkmeter per sekund. Vårflom er vanlig i mai–juni, siste 100-årsflom i 2020.

Laksefiske

Altaelva er ei betydelig lakseelv. Tradisjonelt er den regnet blant verdens beste lakseelver, kjent for storvokst laks, men fisket har gått tilbake de senere år.

I perioden 2003–2013 ble det årlig fanget gjennomsnittlig 3331 laks. Det beste året i denne perioden var 2008, mens årene etter har vært dårlige. I 2014 ble det fanget 11,2 tonn laks, som er like lite som i 1990. I 2020 ble fiske forhindret av flom med over tusen kubikkmeter per sekund.

Altaelva er blant flere lakseelver som har rapportert om rømt oppdrettslaks. Dette problemet ser ut til å være mindre de senere år, siden det i fiskesesongen 2018 ikke ble funnet innslag av oppdrettslaks. For høstfisket var andelen av oppdrettslaks i Altaelva tre prosent, som gjorde at laksebestanden er klassifisert som moderat tilstand.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ryvarden, Leif & Per J. Tømmeraas: Alta-Kautokeino vassdraget, 1979.
  • Jens Petter Nielsen: Altaelvas Historie : Historien om Altaelva og Alta Laksefiskeri Interessentskap. 1986.
  • Kjell Roger Eikeset: I storlaksens rike : Altaelvas historie fra de eldste tider til i dag. 2001.
  • Kjell Roger Eikeset: Altaelva. Laks, lorder og lokalbefolkning. 2004.
  • Torgeir W. Skancke og Ole Kirkemo: Altaelva – verdens beste lakseelv. 2015.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg