Altaelva er ei elv i Alta og Kautokeino kommuner i Finnmark. Elva er 240 kilometer lang og dermed fylkets tredje største elv etter Deatnu (Tanaelva) og Pasvikelva. Det er Norges 10. lengste elv.

Altaelva kommer fra en rekke småvann i Kautokeino ved riksgrensen mot Finland. I sitt øverste løp heter den Guovdageaineatnu; Kautokeinoelva. Den renner mot nord og inn i Alta kommune gjennom den oppdemmede innsjøen Virdnejávri som er magasin for Alta kraftverk. Kraftverket ble satt i drift i 1987 etter en omstridt utbygging, Alta-saken.

Nedenfor demningen renner elva under navnet Altaelva mot nordvest gjennom Šávču canyon og ned Altadalen. Den munner ut innerst i Altafjorden ved Alta tettsted. De viktigste bielvene er Čábardasjohka, Láhpojohka, Mázejohka og Eibyelva. Altaelva danner flere stryk og fossefall, mens nederste del er stort sett farbar med elvebåt.

Nedbørfeltet er på 7390 km2. Gjennomsnittlig vannføring ved utløpet er 90 m3 per sekund og ved største flom 1200 m3 per sekund. Vårflom er vanlig i mai-juni.

Altaelva er ei betydelig lakseelv. Tradisjonelt er den regnet blant verdens beste lakseelver, men fisket har gått tilbake de senere år.

I perioden 2003-2013 ble det årlig fanget gjennomsnittlig 3331 laks. Det beste året i denne perioden var 2008, mens årene etter har vært dårlige. I 2014 ble det fanget 11,2 tonn laks, som er like dårlig som i 1990. Altaelva er blant flere lakseelver som har rapportert om større mengder rømt oppdrettslaks

  • Ryvarden, Leif & Per J. Tømmeraas: Alta-Kautokeino vassdraget, 1979.
  • Jens Petter Nielsen: Altaelvas Historie. Historien om Altaelva og Alta Laksefiskeri Interessentskap. 1986.
  • Kjell Roger Eikeset: I storlaksens rike. Altaelvas historie fra de eldste tider til i dag. 2001.
  • Kjell Roger Eikeset: Altaelva. Laks, lorder og lokalbefolkning. 2004.
  • Torgeir W. Skancke og Ole Kirkemo: Altaelva - verdens beste lakseelv. 2015.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.