kvartsitt
Kvartsitt

Kvartsitt, en sandstein som ved avsetning av kvarts mellom sandkornene er blitt sammenkittet til en fast, hard bergart (se diagenese). Fargen er hvit, grå eller rødlig. Ved regionalmetamorfose av sandstein kan det dannes kvartsitt av stor renhet, og betegnelsen brukes oftest om en slik metamorf bergart. Glimmer kan opptre lagvis og gir da bergarten en skifrig struktur (kvartsskifer).

Faktaboks

Uttale
kvartsiˈtt

Kvartsitter er for harde og sprø til i større utstrekning å bli brukt som bygningsstein, men enkelte kvartsskifere kan anvendes som heller (altaskifer og oppdalskifer). Rene kvartsitter brukes industrielt som kvartsråstoff.

Kvartsitter forvitrer langsomt og står gjerne frem som kupper eller åsrygger i landskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Åge Walter Inderdal

Hvordan kan man visuelt se at en sandstein har blitt omdannet til en kvartsitt - finnes det enkle kjennetegn?

skrev Rune S. Selbekk

I en sandstein kan en observere de enkelte sandkornene med en lupe, noe en ikke kan i en kvartsitt. I kvartsitten har kornene rekrystalisert til mer massive bergart hvor en ikke greier å skile mellom enkeltkornene.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg