Kiberg, tettsted i Vardø kommune i  Finnmark. Kiberg ligger sørvest for Kibergneset, det østligste punkt på fastlandet i Norge, 31° 4ʹ 25ʹʹ ø. l.

Kiberg var på 1500- og 1600-tallet et av de største fiskevær i Finnmark og er fortsatt et viktig fiskevær. Stedet ble ikke ødelagt under det tyske tilbaketog i 1944, og Kiberg har ennå mye av den gamle værbebyggelsen. Kiberg ligger ved E 75 mellom Vardø og Vadsø.

Etter tyskernes okkupasjon i 1940 dro mange fra Kiberg til Sovjetunionen, der i alt 45 av mennene gjorde tjeneste i Den røde hær, blant annet med etterretningsoppdrag i Norge. Dette resulterte i at 80 tyske lasteskip ble sporet opp og senket av sovjeterne. Over halvparten av partisanene ble fanget og skutt eller slått i hjel.

Etter 1945 flyttet de fleste tilbake til Kiberg, som ble kalt Lille Moskva. Mange ble mistenkeliggjort og overvåket i 1950-årene og senere. Den 3. august 1992 holdt kong Harald en tale i Kiberg der han på nasjonens vegne beklaget den måten norske myndigheter hadde behandlet partisanene i Finnmark etter krigen. En bauta er reist i sentrum til minne om de 25 falne.

Navnets første ledd kan være kid, 'kje', eller kive, en måkeart.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.