Kiberg, tettsted i Vardø kommune i  Finnmark. Kiberg ligger sørvest for Kibergneset, det østligste punkt på fastlandet i Norge, 31° 4ʹ 25ʹʹ ø. l.

Kiberg var på 1500- og 1600-tallet et av de største fiskevær i Finnmark og er fortsatt et viktig fiskevær. Stedet ble ikke ødelagt under det tyske tilbaketog i 1944, og Kiberg har ennå mye av den gamle værbebyggelsen. Kiberg ligger ved E 75 mellom Vardø og Vadsø.

Etter tyskernes okkupasjon i 1940 dro mange fra Kiberg til Sovjetunionen, der i alt 45 av mennene gjorde tjeneste i Den røde hær, blant annet med etterretningsoppdrag i Norge. Dette resulterte i at 80 tyske lasteskip ble sporet opp og senket av sovjeterne. Over halvparten av partisanene ble fanget og skutt eller slått i hjel.

Etter 1945 flyttet de fleste tilbake til Kiberg, som ble kalt Lille Moskva. Mange ble mistenkeliggjort og overvåket i 1950-årene og senere. Den 3. august 1992 holdt kong Harald en tale i Kiberg der han på nasjonens vegne beklaget den måten norske myndigheter hadde behandlet partisanene i Finnmark etter krigen. En bauta er reist i sentrum til minne om de 25 falne.

Navnets første ledd kan være kid, 'kje', eller kive, en måkeart.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.