Kjøllefjord

Kjøllefjord
Lisens: CC BY SA 3.0
Finnkjerka ved innseilingen til Kjøllefjord
Finnkjerka Kjøllefjord
Lisens: CC BY SA 3.0

Kjøllefjord er et tettsted og administrasjonssenter i Lebesby kommune i Troms og Finnmark fylke.

Faktaboks

etymologi:
kyllir ‘sekk, pose’
også kjent som:

samisk Gilivuotna

innbyggertall:
927 (2016)

Geografi

Kjøllefjord ligger på vestsiden av Nordkinnhalvøya ved botnen av den ti kilometer lange Kjøllefjorden. Store Finnkjerka ytterst i Kjøllefjorden er blitt kalt kystens mest særegne klippe.

Befolkning

Tettstedet har hatt en betydelig vekst etter andre verdenskrig, men siden 2000 har folketallet gått noe tilbake. I 2014 var det 945 innbyggere.

Næringsliv

Kjøllefjord er et av Finnmarks største fiskevær. Fisketilvirkning foregår ved Aker Seafoods Nordkyn AS og Laksefjord Seafood AS. Kjøllefjord vindpark ligger på Gartefjellet sør for Kjøllefjord.

Samferdsel

Riksvei 894 fører til Kalak på riksvei 888 som går over Hopseidet sørover til riksvei 98 i Ifjord (Hopseidet–Bekkarfjord–Ifjord). Kjøllefjord har daglige anløp av Hurtigruta.

Kultur

Sognekirken i Kjøllefjord er en gave fra Danmark. Andre etappe av Arctic Race of Norway 2018 gikk fra Tana til Kjøllefjord.

Navn

Første ledd i navnet er norrønt kyllir, 'sekk, pose', som også ellers er brukt i fjordnavn.

Kart

Kjøllefjord
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Hans Samuel Kilvik

denne versjon som jeg har redigert må brukes da det er forbedring i forbindelse med bl.a- bedriftene m.m. Br. Aarsæter har ikke bedrift i kjøllefjord

svarte Ida Jackson

Men det er en del av denne artikkelen som ikke er relevant, leksikalsk informasjon: "der er dagligvarer ved Coop marked og Joker butikk som også har drivstoff stasjon, der er båt Slipp og Hotell , Rv. 894 fører til Kalak på Rv. 888 som går over Hopseidet sørover til Rv. 98 i Ifjord (Hopseidet–Bekkarfjord–Ifjord)"Hvor det er butikker og veier er en jobb for Google Maps, ikke Store norske leksikon. Kan du endre det?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg