KJøllefjord, Gilivuotna, er et tettsted og administrasjonssenter i Lebesby kommune, Finnmark.

Kjøllefjord ligger på vestsiden av Nordkinnhalvøya ved botnen av den ti kilometer lange Kjøllefjorden. Store Finnkjerka ytterst i Kjøllefjorden er blitt kalt kystens mest særegne klippe.

Tettstedet har hatt en betydelig vekst etter andre verdenskrig, men siden 2000 har folketallet gått noe tilbake. I 2014 var det 945 innbyggere.

Kjøllefjord er et av Finnmarks største fiskevær. Fisketilvirkning foregår ved Aker Seafoods Nordkyn AS og Laksefjord Seafood AS. Kjøllefjord vindpark ligger på Gartefjellet sør for Kjøllefjord.

Rv. 894 fører til Kalak på Rv. 888 som går over Hopseidet sørover til Rv. 98 i Ifjord (Hopseidet–Bekkarfjord–Ifjord). Kjøllefjord har daglige anløp av Hurtigruta.

Sognekirken i Kjøllefjord er en gave fra Danmark. Andre etappe av Arctic Race of Norway 2018 gikk fra Tana til Kjøllefjord.

Første ledd i navnet er norrønt kyllir, 'sekk, pose', som også ellers er brukt i fjordnavn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

23. juni 2011 skrev Hans Samuel Kilvik

denne versjon som jeg har redigert må brukes da det er forbedring i forbindelse med bl.a- bedriftene m.m. Br. Aarsæter har ikke bedrift i kjøllefjord

27. juni 2011 svarte Ida Jackson

Men det er en del av denne artikkelen som ikke er relevant, leksikalsk informasjon: "der er dagligvarer ved Coop marked og Joker butikk som også har drivstoff stasjon, der er båt Slipp og Hotell , Rv. 894 fører til Kalak på Rv. 888 som går over Hopseidet sørover til Rv. 98 i Ifjord (Hopseidet–Bekkarfjord–Ifjord)"Hvor det er butikker og veier er en jobb for Google Maps, ikke Store norske leksikon. Kan du endre det?

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.